Publicat de: afrindia | 16/01/2009

In Romania, sunt prea multi hoti si prea multi prosti.

Am obosit sa fiu naiv. Am obosit sa mai sper. Am obosit sa mai fiu nationalist. Am obosit sa mai cred ca se poate face ceva. Daca nu m-am plicitist inca, dupa oboseala vine sigur si plictisul. Am avut „nerusinarea“ sa cred ca se pot face multe. Acum vreau sa fug din cusca asta comunista, dar nu ca n-as mai avea curaj, ci am obosit sa vreau sa plec din tara inainte de a-mi dori macar.

Spune-mi tu ce vezi bun intre granitele acestea? Stii ce vad eu? Prea multi prosti si, din cauza asta, prea multi hoti. Inca ne mai minunam cum au unii curajul sa fure pe fata. Pai normal, daca noi suntem prosti si multi. Inca ne mai minunam de faptul ca unii ne promit sarea cu marea, iar noi ii credem. Pai normal, daca noi suntem prosti si multi. Inca ne mai miram cum suntem calcati in picioare la propriu si la figurat de cei pe care direct si indirect ii alegem pentru a avea grija de noi, fie deputati, ministri, primari, politisti, autoritati. Pai normal, daca noi suntem prosti si multi. Ne multumim de cele mai multe ori sa ripostam ca oile la adapostul turmei si sa behaim, doar sa behaim.

Acum cateva saptamani, stateam cu un prieten la o bere. Inca mai aveam spasme ale trecutului si credeam ca macar tara, si nu oamenii, mai are ceva de aratat. Manastiri, castele, biserici si monumente modelate de natura. El, insa, desi are trei decenii in plus, nu mai crede de mult in aceste copilarii. A vazut si Romania, dar si strainatatea. Tot ceea ce gasim aici vom gasi si in alte tari la scari ale importantei mult mai mari. Numeste-le doar! Castele, manastiri, munti, litoral, defileuri, lacuri, delta, etc. Doar pentru ca unele au anumite caracteristici si pot fi, pana la un anumit moment dat, unice in Europa si in lume? Ce mai conteaza, din moment ce noi oricum ne batem joc de ele? Din moment ce noi ne batem joc de Delta Dunarii prin gunoaiele lasate in urma, de padurile „impodoite“ cu resturile gratarelor imbaiate in dupa-amiezi maneliste. Pai, nu noi am facut asta! Serios? Chiar daca nu faci parte din categoria nesimtitilor, mi-e totuna. Pasivitatea are acelasi efect. Societate civila slab simtita? Imi vine sa rad. Care societate civila? In Romania sunt prea multi hoti si prea multi prosti si niciunii nu pot forma societatea civila.

Am avut soarta nefericita de a trai 50 de ani intr-o societate a turmei, unde, fie ca munceai sau nu, aveai aceleasi drepturi. La noua berbeci se mai gasea o a zecea oaie constiincioasa care sa munceasca. O turma la umbra careia puteam lasa orice mizerie pentru ca oricum venea cineva sa stranga din urma noastra. O umbra la paza careia puteam fura din alimentele spitalelor, caminelor si creselor, puteam fura copacii ca-n codru, puteam trage chiulul de la munca pentru a semna condica la bodega, ne puteam imbata cu plozii in pantec iar apoi, dupa ce-i nasteam, sa-i chelfanim caci bataia-i rupta din rai, puteam muri in spital daca nu dadeam spaga fara ca macar sa se afle mai departe de un cartier, puteam fura de la CAP fara masura. Toate pentru ca oricum era de la stat, nu de la noi. Dar ce naiba era acel stat, daca nu noi?

Si astfel, clasa muncitoare s-a impartit in Hoti si Prosti. Pentru ca nu toti am avut curajul sa furam, ne-am calificat in liga prostilor. Iti suna cunoscut? Normal! Nimic nu s-a schimbat, nici dupa atatia ani.

Mama ma intreba mai deunazi, cel putin incerca retoric, de ce asa de multi tineri medici intind mana dupa spaga, caci doar s-au nascut in ultimii ani ai comunismului si au deschis ochii dincoace de Zid. Hai, mama! Nu mai fi asa naiva! E suficient ca un singur mar stricat sa fie intr-o lada de mere bune ca si celelalte se vor strica pana la urma. Constiinta furtului, sarguinta de a cere spaga, cultura sociala a educarii prin bataie, fie ca e progenitura ta sau a altuia, si chiar prostia, toate acestea au fost mostenite si inca mai sunt predate in scoli si case.

Pentru a mai face parte acum din superliga hotilor e cam tarziu. Am baut toata cerneala cand eram mic.

In Romania, sunt prea multi hoti si prea multi prosti.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Răspunsuri

  1. Imi pare rau sa aud asta. Si eu care imi propun si visez sa ma intorc definitiv in Ro, motivul meu nefiind speranta in mai bine acolo, dar am o pe mama acolo. Asta e tara noastra. E incredibil ce-a ajuns sa fie.

  2. Treaba cu „o am pe mama” nu e singulara. Toti avem cate ceva sau pe cineva aici. Generic, poarta numele de RADACINI.
    Paradoxal e faptul ca sentimentul de dezradacinare e mult mai rau. Eu sunt din Galati, dar stau de vreo patru ani in Bucuresti si sfarsesc incet, incet prin a simti ca nu apartin nici unui oras. Iar afrindienii din tara ma fac sa simt ca nu apartin acestei tari.
    Dar cum spuneam, intodeanua mai exista niste radacini prinse in timp si, oricat le-ai ignora, ele raman.

  3. Desi nu am avut o viata ideala, dar nici nu am fost printre cei care au murit de foame, niciodata nu am vrut sa plec din tara pentru parinti, pentru prieteni, pentru oamenii care vb limba romana pe strada, pentru mine! Si toate acestea chiar daca am terminat o facultate cu 10, fac acum un master, am lucrat din liceu si pana acum…si ghici ce? Sunt somera si nu-mi gases de lucru nici ca femeie de servici 😀 .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: