Publicat de: afrindia | 28/03/2009

Ziua Unirii cu Basarabia … doar daca ne mai aducem aminte

Ieri s-au implinit 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei. Ca in fiecare an, cetatenii romani sunt intorsi de la granita si li se interzice intrarea in Republica Moldava sub diverse pretexte. 2009 nu a facut exceptie. La sfarsitul post-ului aveti un link catre un articol din Ziarul de Iasi despre ce au patit doi cetateni romani. Parca ar povesti despre Gestapo sau Securitatea.

Dar eu vreau sa subliniez reactia tarzie a presei, nu fata de incident, ci fata de eveniment. Probabil ca nu s-ar fi mentionat despre aceasta data importanta pentru natiunea romana, daca nu ar fi fost si acest incident.

Am rasfoit presa si am hoinarit pe net pentru a vedea comentariile cititorilor fata de acest eveniment. Am observat ca nu putini sunt cei care si-au dorit sa ajunga la Chisinau pentru Hora Unirii. Schimburi de informatii privind posibilitatea de transport si asa mai departe.

Pe de alta parte, am tot citit explicatiile autoritatilor comuniste de la Chisinau, motive pseudoistorice construite pentru a mai sustine nivelul electoral, cum ca poporul moldovean este de sine statator, cand de fapt nu poate fi considerat ca etnie distincta, cum ca ei continua Moldova lui Stefan, cand de fapt nici nu au Scaunul Domensc de la Suceava si asa mai departe.

A avut loc, in cei 50 de ani de ocupatie sovietica, un proces intens de rusificare care nu ar putea fi combatut decat tot printr-o forma de „propaganda”. Trimiterea de carti gratuite in limba romana, de literatura si istorie, redactate in mod obiectiv, fara pompierismul dogmei comuniste, pentru ca altfel am schimba o extema cu alta. Aceste carti nu ar fi citite de catre cei in varsta, dar cu siguranta ar fi citite de cei mai tineri si ar prinde ceva in mintile lor.

Biserica ar putea si ea face mai multe la nivel local, stiut fiind faptul ca religia este cea mai buna unealta de persuasiune. Pot spune ca statul roman a facut cateva lucruri bune. Acordarea cu usurinta a cetateniei romane, burse in unversitatile romanesti pentru basarabeni si alte facilitati culturale, cum ar fi permise speciale la biblioteci. Sunt pasi inteligenti, care au efect in timp. Spre exemplu, am o amica basarabeanca, casatorita cu un fost coleg de liceu de-al meu, care a beneficiat de toate aceste facilitati si care acum este cetateanca romana. Stie foarte bine cat de tulburi sunt apele in Basarabia. Stie ca a avut loc o spalare de creier a populatiei si foarte multi sunt rusofili. Tinerii, multi dintre ei plecati afara la munca, stiu care este situatia cu adevarat pentru ca au avut acces la informatii.

Intre timp, pe 5 aprilie vor avea loc alegeri parlamentare. Lupta se duce intre comunisti, care au, cel putin conform unor sondaje – daca nu sunt falsificate, peste 30%, liberali democrati cu circa 8%, liberali cu tot cam atat si Alianta Moldova Noastra cu in jur de 6%. Daca acestia din urma ar trece de pragul electoral de sase procente, atunci se poate forma o majoritate care sa-i trimita pe comunisti in opozitie.

Dar se poate intampla ce s-a intampla si in Romania, dupa isteria Conventiei Democrate din 1996-2000. Daca situatia economica nu este imbunatatita, comunistii ar reveni si mai puternici dupa patru ani. Criza va trimite acasa multi dintre muncitorii emigranti, care aduceau pana acum undeva la 30% din PIB. Tara nu prea are industrie si depinde inca mult de Rusia pentru energia ieftina. E greu de crezut ca un guvern al partidelor de dreapta ar putea face reforme atat de rapide si profunde incat economia sa inceapa sa dudie. Nu ar face decat sa mai ridice din valul negru-cenusiu de pe ochii oamenilor. Sau poate doar o sa le arate cat de grava este situatia economica.

 

Articolul mentionat din Ziarul de Iasi

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: