Publicat de: afrindia | 06/05/2009

Sa nu faci nici ce zice, nici ce face popa

Am citit ieri si azi o investigatie a Romaniei Libere despre cum te pot ajuta banii in a eluda etapele lungi si importante in hirotonisire (i.e. ridicarea in grad de la diacon la preot). Reporterul s-a dus la IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, adica o pozitie cheie in Biserica Romaneasca, iar acesta i-a promis in schimbul banilor inscrierea la Facultatea de Teologie de la „Ovidius”, desi aceasta incepuse deja de 6 luni, iar prima sesiune se incheiase. De la numirea ca diacon pana la hirotonisirea ca preot s-ar fi trecut pe FFW (pe repede inainte). Totul pentru un cost total de circa 5.000 de euro. De altfel, Teodosie l-a intrebat in mod expres de mai multe ori pe reporter daca este bogat. Imi aduce aminte de preotul Stoica de la Biserica Greaca din Galati care ii intreaba pe tineri inainte de nunta unde lucreaza si daca au salarii bune, in ideea de a sti cat sa le ceara la cununie. Asta seara am aflat ca IPS Teodosie are deja dosar la DNA si ca Patriarhia considera filmarile cu camera ascunsa indubitabile.

Azi, investigatia RL continua cu o alta metoda de a scurta lungul drum in a deveni preot. Reporterul sub acoperire a intrat la manastirea Cozia, de unde, dupa doar cateva saptamani putea ajunge preot printr-o recomandare frumos compusa. Recomandarea ar fi avut si ea nevoie, bineinteles, de un „stimulent financiar”. In plus, filmarea cu camera ascunsa arata o viata monahala altfel decat te-ai astepta. Cu un limbaj vulgar, cu bautura, cu tigari, cu o ierarhizare pana si a hranei, de la simpla mancare pana la fripturi in functie de pozitie si de prietenii tai. Ah, era sa uit! Cu femei si cu batai pentru ele. Dumnezeule mare! Toate acestea in manastirea ctitorita de Mircea cel Batran, unde ii este si mormantul. Ma ia cu isterie numai cat ma gandesc.

Am citit cu atentie si comentariile de la sfarsitul anchetelor. Pe langa stupoarea, frustrarea si resemnarea din majoritatea mesajelor, am ramas neplacut surprins de viteza cu care unii (probabil din viata preoteasca) s-au grabit sa acuze reporterii cum ca denigreaza imaginea bisericii si ca dezinformeaza. Oare chiar asa sa fie? Nu cred ca este vorba de un caz izolat. Macar o data la una sau doua saptamani auzim stiri despre vreun preot care face si desface. Il mai tineti minte pe cel care imbratisa patimas enoriasele? (Tocmai azi am aflat ca fost exclus) Revin. Nu cred ca sunt cazuri izolate. Cred ca una din misiunile Patriarhului Romaniei IPS Daniel este reformarea Bisericii sau macar sa faca ordine. Asta in plus fata de ce am mai zis in alte comentarii si anume sustinerea spirituala si educationala a romanilor din Tinutul Secuiesc si din Basarabia. Oamenii inca mai au cea mai mare incredere in Biserica, dar e vorba de institutie si de Dumnezeu, mai putin de preoti. O sa incerc odata sa abordez un important membru al Bisericii pentru a-i pune pe masa toate aceste probleme.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”

Cat costa Duhul Sfant in Romania?

Scurtatura catre preotie trece si pe la Manastirea Cozia


Răspunsuri

  1. Poate ca opinia mea n-o fi cea mai pertinenta, corecta si/sau credibila (fiind eu un fost ateu recent ajuns la un grad superior de necredinta – nu mai sunt convins NICI de faptul ca Dumnezeu nu exista), dar in acceptiunea MEA asupra acestei probleme exista o puternica dihotomie pana si intre credinta (ca fenomen intim, strict personal) si religie (ca structurare organizata – nu intima, ci sociala – a credintelor de tip religios) si CU ATAT MAI MULT intre religie (ca teoretizare a credintei) si biserica (institutia menita sa aduca aceasta teorie pe taramul aplicarii in practica) – asta pt a nu mai mentiona diferenta enorma intre biserica (o institutie structurata) si reprezentantii sai, preotii (ca individualitati concrete) (diferenta la fel de mare ca cea dintre padure si pomi).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: