Publicat de: afrindia | 15/05/2009

Prea mare comoditatea pentru 2% din impozit

Astazi este ultima zi in care se mai pot depune declaratiile fiscale privind impozitul datorat pentru veniturile in plus celor salariale (Formularul 200). Totodata, este si ultima zi in care se poate face redirectionarea celor 2% din impozit catre un ONG (cei cu venituri doar din salarii trebuie sa depuna Formularul 230). Sigur, mare branza nu se mai poate face acum si, oricum, nu despre asta vreau sa discut.
Este vorba despre una din putinele posibilitati concrete prin care contribuabilul poate face ce vrea cu banii Statului, care de altfel tot ai nostri sunt ;). Punea cineva, la un moment dat, intrebarea cum ca la ce bun sa directioneze acesti bani. Daca respectivul ONG foloseste banii in scopuri personale? Corect! Exista aceasta posibilitate, dar riscul e cu atat mai mic cu cat organizatia este mai putin obscura. In plus, daca lasam declaratia necompletata, riscam ca altcineva de la administratia fiscala sa completeze in locul nostru, iar asta pentru ca nu se poate verifica cine si cum sunt administrate declaratiile si nu exista nici o statistica detaliata privind sursa redirectionarilor, tocmai din aceasta lipsa de transparenta.
In acelasi timp, din cauza cunoscutei lene a functionarilor (nu 100%, dar majoritara) si din cauza lipsei transparentei nu avem de unde sti daca nu cumva anumite formulare nici nu mai sunt procesate. Mi-e greu sa cred ca exista o placere atat de mare incat, dupa ce faci toate calculele pentru a verifica daca impozitele platite corespund, sa mai depui efortul in a transmite si datele ONG-ului. Exista si cazuri de firme care si-au intemeiat ONG-uri pentru a recupera din impozitul angajatilor pe care ii obliga sa-l redirectioneze catre ei. Alte ONG-uri se plang de faptul ca Statul nu promoveaza suficient de mult acest mecanism pentru a nu pierde prea mult dintr-o piata de 17 milioane euro. Desi nu mi se pare asa mult fata de cheltuielile bugetare in general, nu m-as mira daca Statul ar anula legea.

Oricum, pana la aceste probleme, exista una mai mare, de constiinta civica. Nu avem mentalitatea de a sustine macar ONG-urile care fac ceva concret, din bani pe care oricum ii dam. Deci fara sa ne coste nimic in plus. Dovada este numarul mic de redirectionari de 2% din impozit in 2008: doar 12,8%. Enorm de putin. Stiu ca multi sunt suspiciosi in a da bani unor organizatii non-guvernamentale, dar cred ca cel putin 50% nu au facut-o din comoditate, pentru ca, odata ce-ti completezi declaratia, mai e nevoie decat de un efort foarte mic pentru a scrie si datele ONG-ului la sfarsitul declaratiei.
Anul trecut cele mai multe redirectionari au fost pentru Fundatia SMURD (la care eu dau cei 2% din impozit in fiecare an) de circa un milion de euro, urmata de Salvati Copiii Romania, care se ocupa de copiii dezavantajati, cum ar fi cu dizabilitati, victime ale traficului, exploatarea in munca sau violenta in familie, cu 103.587 lei stransi. S.O.S. Satele Copiilor Romaia a strans si ea 40.000 de euro, Crucea Rosie 14.223 euro, Copii in Dificultate 10.900 euro, iar Asociatia Romana Anti-Sida 1.271 euro.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: