Publicat de: afrindia | 20/05/2009

Murim la 40 de ani de un glont tras la 20 de ani

Discutam zilele trecute cu un constructor despre criza asta, care a inceput sa ma sacaie, si despre ce se mai intampla in Romania in constructii. Acesta mi-a redat situatia din tara intr-o expresie ce reprezinta, de fapt, esenta. Murim la 40 de ani de un glont tras la 20 de ani. Pe cat de interesant suna, pe atat de dureroasa este realitatea.

Tot ceea ce vedem ca nu merge in tara, ca se fura, ca se strica, ca se degradeaza in fata indiferentei, ca se ingroapa sub muntele nesimtirii, ca se distruge in favoarea unor interese personale, toate acestea nu au o cauza in ziua de ieri, ci undeva in urma cu ceva decenii. Prin extrapolare, daca un om nu invata nimic in primii 15-20 de ani ai vietii, la sfarsitul tineretii se va simti mult imbatranit. Ceea ce am ales la urne in ultimii 20 de ani isi face efectul asupra noastra si isi va face efectul si in urmatorii 20 de ani. Daca in scoala si in familie nu ne-a tras nimeni de mana zi de zi ca nu e frumos sa faci mizerie, sa distrugi, sa injuri, cu alte cuvinte sa treci peste granita libertatii individuale persoanele si a celorlalti, atunci nu vom putea avea niciodata pretentii la cocalari sa nu mai scuipe seminte pe jos, la bizonii din trafic sa nu mai mearga pe trotoare, la hoti institutionali sa nu mai fure din banul public si, mai ales, la noi, prostii, sa ne cerem drepturile.

Dupa Revolutie, s-a tras un glont prin faptul ca ne-am castigat libertatea mai mult de a distruge. Dupa jumatate de secol de indobitocire, am simtit reculul repulsiei de orice era legat de trecutul comunismului, uitand ca totul era comunist. Pana si aerul respirat era comunist, asa incat nu aveam cum sa scapam de tot peste noapte. In schimb, am distrus cat mai mult fara sa reformam. Industria a fost distrusa si furata ca in codru. Educatia a esuat prin tot felul de reforme strutocamile cu iz sovietic pana cand elevii au tocit ce era de dat la examen si nu pentru examenul vietii. Nu am mai avut timp sa invatam bunul simt pentru ca banul este zeul in aceasta tara.
Infrastructura a primit bani cat sa construim drumurile inca o data pe toata suprafata tarii. Dar s-a furat iar ca in codru. Studii de fezabilitate si proiecte de constructii facute la copy-paste si platite cu bani grei firmelor de apartament doar cu un laptop si o secretara.
Turismul a fost amanetat pe comisioane la negru, date hotilor din agentiile de stat, unor bisnitari care au oferit la randul lor conditii de cazare de doi lei pe bani de la 3-4 stele in sus. Revin. Prostii suntem noi pentru ca am continuat sa mergem pe acea tentativa de litoral.
Justitia…, faptul ca abia acum ne-am gandit sa schimbam codurile de la radacini spune multe.

Niciun sector nu a fost reformat. Am tras in schimb gloante dupa gloante, iar acum ne permitem sa fim siderati in fata durerii.
Si indiferenta e un glont.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Răspunsuri

  1. […] căci, de, viaţa e de rahat şi trebuie să se descarce şi ei. Şi în acest moment se trage acel glonţ la 20-30 de ani, care ne omoară peste alte două decenii. Cu alte cuvinte, nu cred că mai devreme de alţi 20-30 de ani se va schimba ceva. Poate […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: