Publicat de: afrindia | 29/05/2009

Coplata la spaga medicului

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate se gandesc ca din septembrie sa introduca o forma de coplata la medici. S-au gandit ei asa ca poate prea multi sunt ipohondri si se duc pe capul medicilor si le incarca programul prea mult. Aici sunt doua mari probleme. Bine, de fapt, sunt mai multe caci suntem in Afrindia pana la urma.

Premisa e pe cat de falsa, pe atat de absurda. Anii trecuti s-au dat peste cap sa duca la bun sfarsit Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, program care a aratat cat de bolnavi sunt romanii, iar acum vin cu gogomania astalalta. Si s-au gandit ei ca s-ar putea introduce o taxa de 5 lei la medicul de familie, de 10 lei la un medic specialist si 100 lei la internarea pentru o saptamana in spital. Au spus ca in felul acesta poate mai degreveaza medicii de ipohondri. Pai, daca am un salariu minim, la o contributie de 5,5% dau cam 400 lei pe an. Ca sa se justifice cei 5 lei pentru medicul de familie, inseamna ca as avea dreptul sa-mi vizitez medicul la 4 zile. Ori nu cred ca nici cel mai maniac nu ar merge atat de des la medic.

Ce fac cu banii dati la Stat? De ce sa-i mai dau, daca tot platesc la consultatie? Sau e un fel de abonament, cum e la telefon cand poti plati doar pentru ton? Macar acolo ai posibilitatea de a alege. Asta e parafiscalitate. Platesti de doua ori pentru acelasi lucru.

Ce facem cu spaga? Se mai da? Bineinteles ca da! Cel putin, la medicii specialisti si in spitale. Asta daca nu vrei sa suferi dupa aceea. Tocmai ce mi s-a internat o ruda la Spitalul Panduri din Bucuresti si i s-a cerut din start 150 lei pentru internare. Medicul chirurg a luat apoi plicul cu 1.000 lei fara jena si i-a spus din start sa mai pregateasca 200 de lei pentru anestezist. Asta, bineinteles, daca vrea sa decurga bine operatia. Dar cine ii garanteaza ca nu se intampla nimic? Ieri am aflat ca un medic dintr-o alta localitate a returnat banii fiicei pacientului pentru ca acesta murise. Dar ce faci daca dai bani pentru toti cei implicati in operatie si afli in timpul derularii ei ca anestezistul nu a primit nimic si ca nu-i convine ca a fost lasat pe afara? Incepi sa te intrebi de ce anestezicul nu-si mai face efectul si de ce auzi conversatia pe care in mod obisnuit nu ar trebui. Am ajuns cumva sa dam spaga doar pentru a ni se face minimul din ceea ce ar trebui facut oricum? Imi aduc aminte de telefoanele cu fise cand, daca nu puneai din timp suficiente monede, se intrerupea legatura. Am ajuns intr-o stare de putrefactie sociala incat sa-mi fie frica pe masa de operatie de orice anestezist sau asistenta medicala ca mi s-ar putea intrerupe legatura cu viata pentru ca nu am dat suficienta spaga pentru toata durata operatiei? DA! Acolo am ajuns.

Sunt doctorii prost platiti? Sunt cadre insufieciente? Da, e adevarat. Adevarul, insa, nu substituie scuzele. Pentru asta e nevoie de solutii. Sa avem libertatea de a alege intre o contributie la Stat timp de 40 de ani (ceea inseamna vreo 15.800 lei numai pentru salariul minim) doar pentru cateva interventii in viata (vorbim de medie pentru ca daca unii au ghinionul de a sta mai mult timp prin spitale, cei mai multi ajung pe acolo doar de cateva ori in viata, ce-i drept pe la batranete) sau o asigurare exclusiv privata, caci de platit oricum e clar ca trebuie sa platim.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Răspunsuri

  1. In mare descrierea este trista si reala, dar mizeria sistemului sanitar reflecta de fapta mizeria umana si marele rahat in care ne balacim cu totii….
    Ar fi multe de scris…de spus, de partea fiecaruia, dar nu coplata asta mizera este raspunsul si nici ceea ce vrea sa faca un guvern impotent…
    Da …. si sunt multi inchipuiti care se duc la medic degeaba, mai ales la spitale, de la sine putere, trimisi de propria obsesie si cel mai adesea nu fac altceva decat sa duca la un consum inutil de bani si timp…..
    o Zi buna


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: