Publicat de: afrindia | 06/06/2009

Greva electorala

Maine sunt alegerile europarlamentare. Am asistat, mai ales in ultima saptamana, la o campanie de convingere a electoratului sa mearga la vot, mai degrabada, decat despre programele in sine pe care candidatii intentioneaza sa le sustina la Bruxelles. Ba chiar si Basescu a avut tupeul sa spuna ca noi trebuie sa fim cei responsabili prin prezenta la vot, daca cei alesi sunt asa cum sunt. Adica ceva de genul „Lasa-i, mama, daca ei sunt asa cum sunt, voi sa mergeti la vot!”

Pai, hai sa vedem ce avem la meniu! Pe cine sa votez? Un cioban bisnitar care a facut bani din specule si care aproape ca-l ajunge pe Ceausescu in megalomanie? O fata a lui tata care da raspunsuri numai la intrebarile care-i convin si care faulteaza limba romana, in ciuda lectiilor de dictie? Un personaj feminin liberal care, culmea, are deasupra capului acuzatia de colaborare cu Politia Secreta in perioada comunista? Un hamitosemit care spune ca iubeste Romania, dar, in ciuda deceniilor petrecute aici, inca nu stie sa-i vorbeasca limba? Un frankenstein, nu neaparat dupa cum arata, ci dupa deciziile politice pe care le-a luat: ba candideaza la presedintie, ba se retrage din motive medicale, ba se angajeaza in pozitia de prim-ministru, ba se retrage pentru ca nu i-a iesit pasenta? Pe CINE sa votez? Sa votez partidul? Toate sunt conduse de interese. Acest cuvant, interese, a devenit un cliseu. Aproape ca s-a demonetizat, dar acesta este adevarul. Orice campanie electorala COSTA. Banii nu vin de la cotizatiile membrilor de partid. Sa fim seriosi! E nevoie de cel putin un milion de euro. Banii vin de la regii asfaltului, reginele bordurilor, magnatii resurselor minerale, baronii regionali si locali. Niciunul nu are culoare politica, insa toti au afaceri de mentinut in miscare.

Ramane problema faptului ca cei care voteaza totusi sunt cei care au parte de cele mai multe decizii sociale, decizii care se traduc in cheltuieli pe spatele nostru. Sigur, acestia sunt mai ales pensionarii (nu fac aici acuzatii la adresa lor pentru ca multi sunt in situatii financiare dificile, asa ca e de inteles de ce merg in excursii platite de partide in schimbul voturilor) si cei care profita de un ciubuc de moment. Mi-a spus saptamana trecuta un amic (care face parte din staful PSD de campanie) ca ciubucarii electorali au inceput sa ceara chiar si 1.000 de euro. Pe principiul „Aici sunt banii dvs.!” Problema e ca acestia voteaza emotional, ceea ce inseamna ca exista un mare risc sa trimitem acolo pe cineva de care sa ne fie rusine.

Cea mai buna solutie ar fi o greva electorala, o greva totala. Una care sa determine partidele sa vina cu alternative noi, cu alti oameni. Sau mai bine zis, partide noi cu alti oameni. Poate in felul acesta constientizeaza ca nu sutem doar o turma furnizoare de voturi. Poate…

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: