Publicat de: afrindia | 09/06/2009

BBC-ul si batranica tiganca

bbc

Azi, presa a sarit ca arsa dupa ce BBC a publicat un articol cu alegatorii din tarile in care au avut loc scrutine europarlamentare. Poza articolului arata cate un reprezentant intr-un costum traditional. Pe buna dreptate a sarit ca arsa presa pentru ca in dreptul Romaniei este o batranica tiganca intr-o rochie simpla neagra si cu batic. Dupa ce ca nici macar nu e in costum traditional (desi, daca stau bine si ma gandesc, cred ca ar fi fost mai rau, indiferent daca era intr-o rochie fosforoscenta sau intr-un costum folcloric), nici macar nu e reprezentantul majoritatii sau al unei minoritati semnificative, tiganii nedepasind 3% din populatia tarii. Asta arata ca si presa britanica, ca multe altele, este guvernata de prejudecati si superficialitate.

Dar, oare, chiar sa fie o prejudecata, o iluzie?! In comunicare nu exista conceptul de iluzie, in sensul ca daca mesajul a fost altfel perceput decat intentia emitatorului nu receptorul este vinovat ca nu a inteles mesajul, ci emitatorul, care nu a fost in stare sa construiasca mesajul in asa fel incat sa fie corect perceput. Adica, mai pe romaneste, nu sunt britanicii de vina ca ne percep ca un popor de tigani, cu imaginea unor oameni mai degraba oropsiti de soarta, ci tocmai noi suntem responsabili de crearea acestei imagini.

Si acum, hai sa fim sinceri! Noi chiar suntem un popor de orientali, tigani si indieni la caracter. Asta o spun la modul cel mai neutru. E suficient sa mergi prin piete, targuri, pe strada, sa astepti in statia de autobuz sau pur si simplu sa te uiti la televizor pentru a-ti face o idee despre populatie. Din pacate, aceasta este si „marfa” pe care o exportam.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”

P.S. BBC a modificat poza pana seara 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: