Publicat de: afrindia | 17/06/2009

Functionarii la control? Hai sa fim seriosi!

Vicepremierul Dan Nica a venit cu o descoperire fenomenala de genul apa e uda si soarele rasare la est prin afirmatia ca functionarii sunt in majoritate nesimtiti. Oau, ce descoperire! S-a gasit cineva sa spuna verde in fata ceva de care noi suntem constienti si ne lovim zilnic. Un motiv mai penibil pentru a mai gadila putin electoratul nu cred ca se gasea. Ba da, cred ca se mai pot gasi mii de motive penibile.
Sunt interesat sa vad peste cele 30 de zile date ca termen ce masuri se vor lua. Probabil ca ni se va servi acelasi limbaj de lemn cum ca s-au luat masuri disciplinare, bla-bla-uri ce imi vor infunda a infinita oara urechile si-mi vor alimenta a infinita oara lehamitea.

Hai sa vedem ce-i cu acesti functionari! Cei mai vizibili sunt cei de la ghisee. Ei iau in plin valul de oameni. Ei absorb valul de frustrari pentru ca oamenii vin cu nevoi, cu probleme. Nimeni nu se duce sa ofere, ci sa ceara. Si atunci functionarii din primul front se incarca cu lehamite si, indraznesc sa spun, cu ura fata de contribuabili. In cel mai fericit si mai frecvent caz, cu indolenta spre nesimtire. Asta nu e o scuza.

Insa, in spatele „liniilor inamice”, se afla o armata de functionari la adapost si la caldurica, feriti de orice contact direct cu o posibila atentionare din partea constribuabililor. Pe acestia ii stiu chiar mai bine decat pe primii. Am avut ocazia sa lucrez odata pe un post in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului pentru salariul minim pe economie, ce-i drept, dar la un loc atat de ferit, incat daca nu aveam nevoi financiare deosebite mi-ar fi placut sa ies la pensie de acolo.
Venind din partea presei, am avut contact cu functionarii din spate foarte mult. Mai ales cu cei de la biroul de presa. Nu toti sunt la fel. Cei de la Ministerul Transporturilor, de exemplu, sunt operativi, dar de la Ministerul Sanatatii, de pilda, Dumnezeule, iti vina sa tipi la ei. Iar dupa al doilea si al treilea front e o nebuloasa si mai mare.

Am auzit scuze din partea lor cum ca au doar doua maini, ca sunt doar cativa oameni si, MAI ALES, ca lucreaza pe un salariu de rahat. Hai sa vedem! Doua maini avem si noi contribuabilii. Cativa nu sunt, pentru ca in ultimii ani au intrat in patura bugetarilor tot mai multi. Orice economist va spune ca e anomalie raportul de 1,5 bugetari la 2,5 angajati in sistemul privat. Pentru asta, politicieni sunt cei care ne-au pagubit. Salariul, da, pentru cei mai multi functionari, mai ales pentru debutanti, este foarte mic. Un profesor are parte de zeci de ani de frustrari financiare pentru a ajunge la un salariu acceptabil, un medic rezident la fel. Aici va fi probabil eterna problema a discrepantei dintre salariul minim pe economie 6-10 milioane si maximul din grila de salarizare, care ajunge la 430 milioane lei vechi. AICI TREBUIE TRATATA BUBA. Cand vom trai s-o vedem si pe asta? Probabil ca NICIODATA.
Dar statutul de functionar are anumite avantaje. Daca iti faci treaba sau nu, e aproape imposibil sa-ti pierzi postul. Postul la stat e cel mai indestructibil. Nu e ca la privat, unde seful daca vrea sau nu sa-ti dea salariul sau sa-ti plateasca darile la Stat. Nimeni nu obliga pe nimeni sa ramana bugetar. Cine vrea mai multi bani poate pleca unde-i mai bine. Daca accepta acest statut, atunci sa-si pstreze doza minima de bun simt. Nu trebuie sa fie lingusitor fata de orice contribuabil. Nici nu trebuie macar sa zambeasca la orice pensionar venit la ghiseu pentru a pune o intrebare pe care a auzit-o a infinita oara. Dar nici nu vreau sa-mi vorbeasca cu fundul sau sa se ciubucareasca cu mine pentru a-si face treaba caci n-am ajuns sa traim cu totii intr-o mare satra. Oare?!

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: