Publicat de: afrindia | 26/06/2009

Ziua Tricolorului

Nu inseamna ca cineva este nationalist, poate chiar extremist, daca acorda pentru ziua de azi ceva mai multa atentie. Pe 26 iunie 1848 se emitea un decret prin care se stabileau pozitia si culorile pentru drapelul Principatelor Romane, care nu erau inca unite. Dincolo de prezentarea sterila a unor date istorice, cred ca cel mai bine e sa intelegem care era situatia romanilor de atunci.

Perioada revolutiilor din 1848, pentru ca nu numai la noi au fost, era una destul de chinuita. Veneam dupa un secol de conducere fanariota impusa de imperiul otoman, in care birurile deveneau tot mai greu de suportat, perioada finalizata cu revolutia lui Tudor Vladimirescu, din 1821, impotriva otomanilor, revolutie incheiata cu o infrangere. In decurs de mai putin de 50 de ani suferisem pierderi teritoriale semnificative, jumatate din Moldova (numita abia atunci Basarabia) la 1812 catre rusi, dupa ce in 1775 pierdusem nordul actualei Moldove catre austrieci, plus Oltenia tot catre austrieci pentru vreo 20 de ani, circa 1819-1839. Sa nu uitam de rascoala lui Horea, Closca si Crisan din 1784, care a avut un sfarsit tragic. Veneam, asadar, dupa schingiuiri si ciopartiri teritoriale, coroborate cu pierderea tot mai intensa a drepturilor romanilor din Transilvania.
In tot acest timp, mai multi romani studiaza in Vest si fie participa la revolutiile nationaliste, escaladate ca un val inca de la Revolutia Franceza din 1789, fie sunt starniti de euforia acestui val de eliberare nationala. E suficient sa-i pomenim pe Nicolae Balcescu si pe Ion Heliade-Radulescu, care au facut parte dintr-un guvern provizoriu, stabilit prin proclamatia de la Islaz. Din pacate, situatia de dupa revolutie nu dureaza decat trei luni, pentru ca a fost inabusita prin intrarea armatelor ruse si turcesti.

Nu vreau sa repet munca istoricilor, dar trebuie sa stim cat de cat contextul acelor vremuri pentru a vedea cat de mult au riscat unii pentru a da o sansa independentei acestor mici tarisoare romane. Nu-i de mirare ca in 1859 a avut deja loc prima Unire.
Vedeti ce inseamna sacrificiul pentru viitorul unei comunitati, al unei tari si al unui popor?! Astazi, insa, suntem guvernati de zeul banului, de interese si de oportunism. Nimeni nu se mai inhama in vreo functie importanta fara a avea intai castiguri materiale mari. Iar daca cineva vrea sa faca treaba, nu prea e lasat de ceilalti pentru ca apare imediat discrepanta. Sigur, nu toti au sufletul putred. Sunt si exceptii izolate. Spre exemplu, Sibiul, cel putin din ce am vazut cu ochii mei, a avut parte de multe fonduri, dar acolo chiar s-au facut multe. Asta da gospodarie. Adica bagi mana pana la umar in sacul cu bani publici, dar sa si lasi ceva in urma. Ori, cei mai multi nu au masura.
Vedeti voi, timpurile difera mult de atunci, din 1848. Atunci luptam pentru o eliberare teritoriala fata de niste straini. Simbolistica era puternica si materiala. Dusmanii erau vazuti ca un corp strain, iar obiectivele pentru care luptam erau concrete, independenta teritoriala, decizionala, administrativa, etc. Astazi, avem tot o forma de sclavie. Suntem sclavii unui sistem si ai unei mentalitati mostenite si adancite de comunism. Deci „lanturile” nu mai sunt concrete, palpabile. Doar ca le simtim zi de zi. Iar dusmanii nu mai sunt externi. Noi suntem dusmanii nostri. Noi insine ne subjugam si ne furam pe noi. Pentru asta cred ca avem nevoie de o alta forma de revolutie. Poate una la fel de perfida ca sistemul impotriva caruia trebuie sa lupte.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Răspunsuri

 1. Doar doua remarci am de facut. Prima unire nu a avut loc in 1859, ci in 1600, dupa cum stim cu totii, Chiar daca nu a fost de lunga durata, ramane cunoscuta tot ca prima unire.
  Iar al doilea lucru pe vreau sa-l mentionez est ca as situa cu mandrie Bacaul langa Sibiu, nu din punct de vedere turistic, ci pentru ca in ultimii 6-7 ani s-a dezvoltat incredibil de mult (infrastructura pusa la punct, terenuri de sport pentru fiecare unitate de invatamant, scoli si licee renovate, bazin de inot la cele mai ridicate standarde, aeroport in curs de reabilitare, spatii verzi ingrijite si multe altele). Bineinteles ca si aici s-a furat, si nu putin, dar macar in urma a ramas ceva.

  • Da, la asta mă refeream când am zis prima Unire, că a rezistat şi că pentru asta s-au luptat acei revoluţionari, pentru unirea românilor.
   La 1600 nu era chiar un ideal de unire a românilor. Mihai Viteazul avea gânduri politice de unire, mai de grabă. Şi, în general, citind din istorie, am înţeles că în acele veacuri sentimentul naţionalist nu era înţeles ca acum sau ca în secolele XIX-XX. Se ţinea seama mult de avuţie, de nobilime, de os de domn, de religie, etc.
   Se pare că Mihai Viteazul nici nu era popular în rândul ţăranilor pentru că le luase anumite drepturi şi abia după scrierile lui Bălcescu a ajuns un simbol naţional.

 2. „Se pare că Mihai Viteazul nici nu era popular în rândul ţăranilor pentru că le luase anumite drepturi.”

  Daca te referi la acel decret (cred ca atunci se numea „asezamant”), Mihai nu le-a luat practic acele drepturi taranilor, ci doar teoretic. Legarea taranilor (care nu aveau pamant) de mosia boierilor era deja o cutuma. Insa in contextul socio-politic al vremii taranii au inceput sa fuga de pe mosii. Iar pentru a avea in continuare sustinerea boierilor, si totodata la presiunea lor, Mihai a acceptat sa semneze si sa puna in aplicare decretul/legea. Deci nu se poate spune ca a fost propunerea domnitorului. Mai multe detalii nu-mi amintesc si nici pe internet nu apar, dar cel putin asta imi amintesc eu din cartile de istorie citite pana acum.
  In orice caz, niciodata faptele trecute nu vor putea fi cunoscute cu certitudine.

  • De acord cu tine. Ba chiar a fost forţat de situaţie să mai impună şi alte lucruri.
   Oricum, mă refeream la impactul asupra populaţie, ce credea atunci, ce credea cateva secole mai târziu şi ce concepţii total diferite sunt azi.

 3. Scuze pentru penultima fraza…repetitia…e din cauza oboselii


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: