Publicat de: afrindia | 17/07/2009

Turism cu bani în copaci

Ieri au fost anunţate câştigătoarele TV ale campaniei de publicitate internaţională pentru Turist în România. Imagini frumoase şi şocante cu peşti care cresc în copaci pentru a arăta lumii cât de puţin ştie despre România. La campanii şi la cheltuit bani pe acestea am fost mereu buni. Mai greu e cu infrastructura rutieră, umană şi a serviciilor din ţară, de care turiştii, ăia care vor mai veni, se vor lovi şi vor rămâne cu un gust amar. Bucătari şi ospătari de sezon care lucrează doar pentru bacşiş, pe care dacă nu i-l dai nu exişti, shaormării care la un sumar control al OPC-ului ascund în spate şobolani şi produse expirate, camere de hotel cu igrasie de trei stele, în fine, lista e lungă.
Îmi aduc aminte de vara trecută, când am fost în Grecia şi m-a servit un ospătar de 40-50 de ani care îşi preţuia meseria şi căruia i-am lăsat 2 eurocenţi bacşiş (era de fapt un rest pe care îmi era jenă să îl mai cer înapoi). Dar pentru acei aproape 1.000 de lei vechi, omul mi-a mulţumit sincer. Dacă a disimulat, atunci era cel mai bun actor din lume. A doua zi, i-am lăsat cu cea mai dragă inimă un bacşiş de 100 de ori mai mare.
Dar ştiţi ce am păţit la o terasă în România? Am băut doar o bere, apoi am aşteptat vreo 45 de minute nota de plată, am lăsat 10.000 lei vechi la o notă de 40.000 lei (adică 25% din consumaţie), iar fata mi i-a aruncat înapoi pe masă în scârbă. Păi, dacă eu aş fi ministrul turismului nu aş mai face nicio campanie de promovare până nu i-aş învăţa pe români cum să ofere servicii şi până nu sunt gata autostrăzile pe care să vină turiştii. Nu mi-aş invita un oaspete acasă pe care să-l dau afară în şuturi.
Cât priveşte modul cum cred că se face turismul pe baza unor poveşti inventate, am mai scris în Romania – The (La)(E)nd of Choice.

Ei, dar ce-am citit în presă azi dimineaţă despre mult trâmbiţata campanie a Elenei Udrea? Apropo de furtul sincer despre care am scris acum câteva zile. O legătură de coincidenţe dubioase între banca BRD ce s-a implicat gratuit în campanie, unul din canalele tv alese pentru clipurile publicitare, deţinut tot de o companie franceză şi împrumutul de 3,2 milioane euro al ministrei de la banca menţionată. Cei de la Jurnalul Naţional au scris despre acest subiect.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

  1. Sincer, eu nu am avut astfel de experiente, chiar mereu unde am mers am fost tratata bine. Poate tine si de pretentile localului…?

    • Era o terasă din Bucureşti mai mult decât decentă, unde preţurile erau cam duble faţă de cele de la un bar obişnuit (se întampla acum mai mulţi ani). Dar să vezi ce-am păţit la Jupiter, când un ospatar mi-a luat masa de sub nas şi am rămas cu paharul de bere în mână, fără să zică nimic :D. Ei, fleacuri…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: