Publicat de: afrindia | 12/08/2009

Anatomia nesimţirii – Lecţia 2

Aproape toţi editorialiştii vorbesc zilele acestea despre salariile şi cheltuielile pentru bugetari. Unii scriu folosindu-se de raţiune, alţii dau pur şi simplu cu noroi în toţi. Important e că se ia poziţie.

Dar cine sunt aceşti bugetari? Ne gândim la ei ca la nişte porci care trăiesc din sudoarea privaţilor. Dacă întrebăm oamenii individual, e foarte probabil să primim un răspuns de genul: Dom’le, ăia mari, directorii, au salarii de sute de milioane lei, da’ lasă că ştiu eu că şi ăia mici stau pe la birouri, beau cafele şi nu fac nimic!

În general, se ştie că există undeva acolo o armată imensă de „pigmei“, cu salarii mai mici. Şi atunci de unde toată această reacţie pentru toţi? (Nu discut acum despre risipa prin cheltuielile bugetare. E clar că acolo nu e vorba numai de nesimţire, ci chiar de furt ca în codru).

Mă întreb, totuşi, dacă am fi fost la fel de porniţi împotriva bugetarilor, dacă am fi avut funcţionari mai conştiincioşi (ce combinaţie de cuvinte, nici mie nu-mi vine să cred), mai puţine cazuri de neglijenţă medicală şi socială, inspectori la nivel de ţară şi de judeţe mai responsabili, care să nu dea avize de mediu şi de construcţii în locuri interzise de lege etc.?!

Practic, cea de-a doua lecţie este despre sistemul imunitar al bunului-simţ, mai exact despre virusarea acestuia.

Un bolnav de cancer din provincie a fost trimis la un spital din Capitală pentru a fi operat. Medicul de aici i-a spus că trebuie să se interneze şi să-şi facă formele necesare la camera de internări cât timp are el o altă operaţie. Asistenta şefă, dna Lili, a refuzat să facă internarea, în ciuda dosarului complet şi a trimiterilor de la ambii doctori, pe motiv că nu are confirmarea verbală de la cel de-al doilea medic. Deja treaba mirosea suspect. Bărbatul trecut de a doua tinereţe a aşteptat câteva ore pe holul spitalului până a ieşit doctorul din operaţie.

Acum însă, a apărut o altă problemă. Era prea târziu pentru internări. Era 13:00. După lungi discuţii cum că bărbatul e din provincie, că îi ia o zi de mers cu trenul şi că oricum a fost în spital în acea zi de la prima oră, asistenta i-a spus că problema e, de fapt, alta. Că nu mai sunt paturi disponibile.

Ei, şi uite aşa, după un ping-pong psihologic de juma’ de zi, bătrânul s-a săturat şi i-a pus 150 de lei în buzunar asistentei şef, care i-a făcut imediat internarea. Ba l-a şi întrebat apoi dacă vrea la un salon cu fereastra către grădină. Şi ghici ce? În salonul respectiv erau trei paturi libere.

Mulţi spun că bunul-simţ ţine de educaţie. Dar nu cred că e orice fel de educaţie. Poate chiar un alt tip de educaţie decât cei 7 ani de acasă. Astfel de cadre medicale nu duc lipsă de educaţie. Nu cred că au trăit în familii dezorganizate, cu părinţi indiferenţi. În schimb, au intrat într-un sistem care nu le aduce satisfacţii morale şi financiare, cel puţin nu majorităţii, dar şi un sistem viciat, virusat de veterani. Şi atunci profită de situaţie şi trag cu dinţii de orice oportunitate. Fie că e vorba de şpagă, de tras chiulul la muncă sau chiar de băut cafeaua în timp ce contribuabilii aşteaptă la uşa biroului. Nu contează dacă eşti bolnav de cancer, dacă ai de plătit taxe, dacă îţi moare copilul pentru că învaţătoare nu l-a supravegheat, dacă ai de recuperat nişte datorii de la stat, deşi tu ţi-ai plătit obligaţiile, dacă ţi-ai „pierdut“ timpul prin facultăţi şi burse şi n-ai ajuns un specialist într-o agenţie de stat care să facă într-adevăr treabă pentru că un porc politic avea o datorie de primit şi a fost numit în locul tău, dacă tu vrei să trăieşti mai civilizat şi te plângi celor de la primărie ce probleme ai în cartier şi cum ţi le pot ei rezolva. Toate acestea nu mai contează pentru că, odată ce ai nevoie de sistemul bugetar, ai toate şansele să depinzi de un sistem cu paralizie imunitară la nesimţire, un sistem putred, în care colcăie nesimţiţii aşa cum o fac viermii într-un cadavru, un sistem în care sunt prea mulţi, care vor de mâncare fără a face prea mult efort.

Se pare că păpica s-a cam terminat, iar din cadavru au rămas doar oasele. În mod normal, ar trebui să ne bucurăm. Ura, se reformează sistemul bugetar şi vor fi date afară toate lichelele! Vă doresc o beţie frumoasă cu apă chioară!

Dacă se va face într-adevăr restructurarea de 10% sau 20% (sincer, eu nu cred pentru că toţi politicienii sunt atât de dependenţi de banul public, încât nu pot concepe noţiunea de sevraj financiar; cel mai probabil, o vor lălăi ei cumva), nu vor rămâne minţile sclipitoare şi sârguincioşii, ci ăia cu susţinere politică mai mare. N-ar fi exclus să asistăm la eliminarea unor posturi care nici nu există şi alte trucuri din vremurile lui Caragiale.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. Mergi matale la administratia financiara sa-ti platesti impozitul, apoi la casa de sanatate sa-ti platesti contributia pentru sanatate, apoi iar la casa de sanatate sa-ti platesti cealalta contributie, pentru concedii, apoi la casa de pensii unde e inchis pentru ca li s-au virusat calculatoarele (cate banci private ati auzit sa se inchida pentru ca li s-au virusat calculatoarele?), apoi intoarce-te la casa de sanatate sa o rogi pe cucoana sa-ti scrie corect chitanta si poate vei intelege admiratia de care se bucura tarabagii e stat.
  Si fii multumit ca nu ti-am spus sa mergi la militie ca sa-i rogi sa-ti recupereze portofelul furat in troleibuz!

 2. Eu-s bibliotecara la o universitate de stat. Nu sunt ipocrita sa spun ca-s vesnic cu un zambet larg pe fata, dar macar nu pun oamenii pe drumuri aiurea, incerc sa-i ajut cu pot, ori cu carti, daca le am, ori cu informatii, daca sunt la alte filiale. Ma infurii daca cineva vrea sa-mi forteze mana cu vreo „atentie”. Ajut pt ca vreau si pot, nu pt avantaje. Am un venit de 1200 lei, cu sporuri, ca altfel… Poate nu dau mereu in branci de munca…sunt perioade si perioade, dar e o munca prestata in praf si bacterii (deh, carti vechi o gramada), lucrul cu publicul sapa in psihic, conditiile de munca nu-s dintre cele mai bune, dar nu ma plang (prea tare), slava Domnului e un loc, deocamdata, stabil si cu program de 8 ore. Da, sunt destui bugetari care-s platiti degeaba, pe nepotisme, unii chiar cu sume fabuloase, dar cei mai multi suntem platiti modest. Nu e posibil ca un lector univ. sa ia in mana max. 1500 ron. Cum sa-i convingi pe cei tineri sa ramana in invatamant si sa si predea cu simt de raspundere? Foarte multi stau cu chirie, care le ia cel putin 60% din venituri. E discutabila situatia, fiecare vede din punctul lui de vedere…

 3. Un lucru e clar. Totul e putred, si cred ca nu e putred destul sa se darame deocamdata. Din cauza ca nu exista unitate in miscarea asta de reformare din pacate eu personal tot ce pot face este sa ajut la destramare cat mai mare.

  Am patit si eu ca aproape imi murise copilul ca nu aveau pat in spital. Normal ca pt 1000 de lei am primit un salon intreg.

  • S-ar putea să ai dreptate că nu e încă suficient de putred, în sensul că politicienii sunt incredibili. Ăştia chiar nu realizează în ce hal s-a ajuns. Au impresia că „lasă, frate că mai merge aşa“.

   Poţi să spui şi la ce spital ţi s-a întâmplat. Eu nu l-am spus în cazul meu încă, pentru că pregătesc ceva undercover. Sper să obţin ceva concret în viitor.

 4. Peste tot se trage in bugetari, toti bugetari sunt rai. Traim rau datorita bugetarilor asta a lansat actualul guvern. Romani nu ii credeti. E cel mai usor de arunca vina pe niste oameni ca sa scape guveranti ca ei jefuiesc si nu ii intereseaza iesirea din criza. Toata lumea spune ca bugetari sunt multi. Nimeni nu spune cine insa sunt bugetari, cine intra in categoria de bugetari. Armata intra in categoria de bugetari? Politia? Pompieri, garda financiara, profesori,medici? Pana acum se spune ca nu sunt destule cadre in aceste domeni acum sunt prea multi. Cine sa mai inteleaga. Se stie cat castiga un angajat care se ocupa cu atragerea de fonduri europene? Cred ca nu. Va spun ca media nu depaseste 1000 lei. Iar acesti oameni sunt incadrati la bugetari dar ei insa atrag fonduri europene, adica aduc bani in tara, adica aduc bani gratis pentru Romania, tara nu va plati dobanzi si nu va fi obligata sa plataeasca rate cum va plati pentru imprumutul de la FMI.Se spune ca nu s-au atras fonduri europene in ultimi 2 ani respectiv 2006-2008. Ce usor sa acuzi daca nu stii. In cei 2 ani s-au intocmit ghiduri. proceduri. Toate documente au trebuit a fi avizate de catre CE. Cine stie cat dureaza obtinerea de avize da la forurile europene stie ce spun. Se vorbeste de functionari corecti. Va pot spune ca sunt oameni care lucreaza la atragerea de fonduri europene care de 5 luni nu isi primesc drepturile salariale si nu au incetat sa lucreze din contra si au vazut de treaba. Se spune ca au crescut cheltuielile cu personalul in ultimele luni.Da au crescut dar cum? Toti acesti guveranti si au angajat la cabintele ministrilor la cele ale secretarilor de stat tot felul de consilieri cu salari fff mari. Nimeni nu a solicitat care sunt sursele care au dus la cresterea cheltuielilor de personal in timp ce toti bugetari li s-au taiat sporurile. Domnilor totul este doar diversiune. Bugetari de jos au salari mai mici decat anul trecut cu cel putin 50 %. De ce presa nu solicita de la toate ministerele numarul persoanelor angajate in ultimele luni si pe ce functi au fost angajate? Veti vedea ca sunt angajati pe functi de contractuali si la cabinetele demnitarilor. Adica la taiat frunze la ciini in timp ce oameni simpli li s-au taiat sporurile, plata orelor suplimentare, primele , primele de vacanta. Ce usor s-a realizat diversiunea, politruci nostri si au angajat pilele si acum ascund mizeria sub pres aratand spre masa de bugetari care au niste castiguri de mezerie.

 5. Ai avut nesansa sa te prezinti la un concurs in zona bugetarilor?Indiferent ce guvern a condus,posturile de conducere au fost ocupate numai politic Normal ca apoi fiecare conducator si-a adus oamenii lorA sta e ROMANIA DE ASTAZI .Functionarul public este omul angajat numai prin aranjamente.Pentru unii se creaza chiar postul .Nu vorbesc aiurea.Sunt in cunostinta de cauza.Modul de abordare al functionarului vis a vis de cetatean e o probleme de educatie.sustin ca e o tara a bugetarilor pentru urmatoarele motive:
  -Guvernul imprumuta bani de la FMI PENTRU SALARIILE BUGETARILOR? Eate nepermis .Cine da imprumutul inapoi si mai plateste si dobinda? bugetarul? de unde? creaza el profit? NU
  -Banii trebuiesc investiti si munciti
  -cu cine?CU CEI DISPONIBILIZATI NU CU CEI TRIMISI IN FARA PLATA
  -In invatamint profesorii care mai au 2 sau 3 ani pina la pensie si chipurile se imputineaza ca sa nu zic ca se restructureaza postul–se inscriu la mastere si culmea acestea sunt gratuite si colac peste pupaza mai le da si BURSA–DEUNDE BANII ASTIA?
  -Daca eu care lucrez in sistem privat vreau master eu il platesc ,bugetarii se desteapta chipurile pe banii nostrii
  -unde se duce cu diploma de master?SIGUR LA CIMITIR.Dar a mai cistigat ceva la salariu ca acum are masterul desi el este pe acelas post.Cum vine asta?
  -Sunt trimisi consilierii de la integrare europeana pe banii nostrii la BRUXEL sa se destepte
  -Vrea sa se destepte ,vrea sa lucreze acolo sa se duca pe banii lui.
  -Ei dau burse la toate babele si mosii masteranzi si lasa bolnavii de hepatita virus B,C,-sa astepte rindul la INTERFERON
  -Vreau sa simta buzunarul meu contributiile la CASS.pt ca am platit saptamina asta 7 milioane analizele Nu mai au fonduri -desi am o contributie substantiala la cass
  -sistemul este de vina
  ex Pe vremea comunista cind se transfera un om semnau 2 firme.Acum salariatul se plimba asa
  FIRMA II INCHIDE CARTEA ,DUCE CARTE DE MUNCA,STATE SA FIE VERIFICATE DE ITM -IN JUR DE 5 INSI ANGRENATI–SI APOI PREIA CARTEA –DACA NU I-A PIERDUT-O INTRE TIMP==FIRMA LA CARE SE DUCE CARE IARA LA RINDUL EI INTOCMESTE DOCUMENTE CE LE VAD IARA ALTI 5 –
  COLABOREZI cu atiti bugetari,te verifica atitia –cind de fapt pe vremuri in fiecare judet era C.F.I.-UL CARE STATEA 1 SAPTAMINA SAU 2 SI VERIFICA FIRMA
  -Acum stai pe drum sa duci hirti la d-nii bugetari care au dreptul la
  -bilete de odihna
  -bani de tinuta de 3 ori pe an(primariile)
  =caldura in birouri
  -aer conditionat
  -cele mai bune calculatoare
  -imprimante
  -xeroxuri ETC
  NOI PRIVATII CE SA FACEM?
  -SA CREEAM PROFIT SA NI=L IMPOZITEZE BINE SA LE CREEZE CONDITI BUGETARILOR
  -MASTERE SA NI LE PLATIM
  -BILETE SA NI LE PLATIM =HAINE SA NE LUAM DE LA MINA 2
  =GUVERNANTII HABAR NU AU CIT STRES ESTE PE NOI PRIVATII SA REZISTAM
  SUNT PRESEDINTA CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE DINTR-O FIRMA CU 150 SALARIATI SI DECI STIU CE VORBESC

  DAR CRED CA ESTE O LUCRARE A LUI DUMNEZEU CU ROMANUL.SE VA INTOARCE LA PAMANT SI=SI VA INTEMEIA IARA GOSPODARIA TARANEASCA .
  DOAMNE AJUTA!

 6. cheltuielile bugetare nu sunt pe salariile celor din invatamant, sanatate, aparat central si local, ci PE LICITATIILE SI ACHIZITIILE TUTUROR POLITICIENILOR. FIECARE MINISTRU CAND VINE SCHIMBA CANAPEAUA, BIROUL, MOCHETA, TAPETUL, CUMPARA TAMPENII, GEN APARAT FOTO SI FRIZERIE PERSONALA, SI ALTE LICITATII SI LICITATII PENTRU ACHIZITII DE CONCERTE. BOC NU RUMARESTE CHELTUIELILE IN MINISTERE CI CAT CASTIGA UNUL SI ALTUL.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: