Publicat de: afrindia | 20/08/2009

Prost caută hoţ. Rog seriozitate!

Un proverb spune că hidrogenul şi proştii sunt omniprezenţi. Aş adăuga la aceasta o ecuaţie simplă conform căreia numărul proştilor influenţează direct proporţional numărul hoţilor. Şi atunci, prin inversarea firului logic, v-aş întreba retoric de ce sunt atât de mulţi hoţi în România?!
În urmă cu ceva ani a avut loc campania de introducere în alimentaţia populaţiei a sării iodate pe motiv că România este săracă în surse naturale de iod, fapt ce explică numărul mare de cretini din ţară, mai ales de dinainte de Revoluţie. Ar putea fi o explicaţie, dar insuficientă.
Văd tot mai multe cazuri mediatizate de oameni creduli care şi-au pus încrederea în nişte străini, şi-au pus în joc economiile de-o viaţă şi le-au pierdut în scheme pe care le numim generic ŢEPE. Nu mă refer la furtul politic ca sport naţional, ci la cazuri precum baba de la scara 2 care a crezut nu ştiu ce anunţ din ziar şi şi-a trimis pensia prin poştă la nu ştiu ce joc.

De curând, am citit într-un ziar cum un arădean a vrut să schimbe nişte euro la o casă de schimb valutar. Ştiţi că acum, chipurile, noile condiţii pentru casele de exchange ar trebui să elimine orice altă măgărie. Bineînţeles că patronii, cei mai mulţi dintre ei foşti şmenari, au găsit alte metode să dea ţacă. În fine, ideea e că la sfârşit semnezi o hârtie unde scrie clar cât primeşti în final şi, dacă nu e cât ştii tu că trebuie, atunci nu mai semnezi. Dar bărbatul nu a putut vedea toată hârtia pentru că se bloca în spaţiul mic din geam. Şi nu a vrut să o forţeze pentru a nu se rupe. Aşa că a mers pe buna credinţă a omului şi a semnat pe părticica ieşită afară. Oooo! CE? Bună credinţă? Mare greşeală! A pierdut vreo 3.000 de lei din aproape 13.000 lei. La fel păţesc şi cei care semnează hârtia în alb.
Un alt caz am văzut într-o emisiune de pe TVR1. O femeie a citit un anunţ în ziar că se cumpără maşini de cusut Singer cu 5.000 de euro (cazul e mai vechi, dar tocmai de aceea vreau să mă refer la o perioadă mai îndelungată de timp). Dă femeia telefon, iar vocea de la celălalt capăt îi spune că se caută o anumită serie pentru completarea unei colecţii şi bineînţeles că maşina ei are seria căutată. Condiţia era ca ea să cumpere o maşină identică de la un bătrân ce refuza să le-o vândă lor şi, dacă reuşeşte să-l convingă, atunci ei le vor cumpăra pe amândouă de la ea. Femeia a cumpărat maşina de la adresa indicată cu 5.000 de euro şi s-a ales cu două maşini de cusut nefolositoare şi cu banii pierduţi pentru că cei doi erau mână în mână şi n-au mai răspuns la telefon.
Iar lista poate continua toată ziua.

Oameni buni (cum zice Ştefan Bănică jr. :D), un proverb rusesc spune: NIMIC NU SE VINDE FĂRĂ ÎNŞELĂCIUNE! Nimeni nu are intreresul să vă ofere vouă câştiguri mari fără eforturi. Nu mă refer la cazuri gen FNI, când Statul a garantat banii şi atunci oamenii au luat-o de bună. Dar când treci prin situaţii în care omiţi intenţionat detaliile pentru că te bazezi pe buna credinţă a omului, stau şi mă întreb dacă să-mi mai pară rău de cel păcălit.
În România există clar o cultură neoficială a ţeparilor pentru că prea mulţi se gândesc că aici te poţi realiza financiar numai prin furt, escrocherii, ţepuieli, jecmăneli etc. Dar mai nou se observă că parcă proştii caută hoţii să le dea banii. Şi nu-mi pomeniţi de criză şi de nevoile financiare pentru că tentaţia de a câştiga peste noapte printr-o schemă aparent funcţională şi legală o simte fiecare, fie că e sărac sau nu. Şi atunci mă întreb dacă media populaţiei la inteligenţă nu e cumva foarte mică, compensată de vârfurile olimpice şi de hacker-ii genii?
Cât priveşte bazarea pe buna credinţă a oamenilor, cred că ar trebui ca la fiecare înţelegere cu bani în joc să plecăm de la premisa că fiecare vrea să ţepuiască, aşa încât n-ar strica să păstrăm undeva acolo un as în mânecă.

Şi pentru final un banc drăguţ.
Un român şi un rus găsesc o comoară. Rusul spune să o împartă frăţeşte. Românul, însă, zice că mai bine o împart 50%-50%.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!

P.S. Vă recomand „Escrocherii adevărate“, pe Discovery Channel, o emisiune în care doi bărbaţi şi o femeie vă arată cât de uşor pot fi oamenii păcăliţi pe faţă.


Răspunsuri

 1. CRITICA IRATIUNII PURE
  Perfect prinsa simbioza dintre hot si prost. Bravo!

 2. Hai sa facem o lista: Delfin, Capital Partners, eu as pune si Readers Digest, mai puneti voi

 3. asta e romania tara hotilor, asta e jungla, intr-o tara condusa de 20 de ani de excremente comuniste la ce pot sa te astepti, o singura solutie ar trebui un TEPES , SAU UN PRESEDINTE SI UN GUVERN CARE SA CONDUCA CU O MINA DE FIER IAR LEGEA SA FIE LEGE SI FIE RESPECTATA!!

 4. Cita dreptate ai in ce spui!?.Am vazut pe Discovery.Chiar m-au distrat.Dar cel mai tare ma distrez cind citesc ce-ti trece prin minte si mai ales apreciez logica si UMORUL.De ce nu te invita la TV sa te vada si sa te auda romanul?M-am saturat de ziaristii si analaistii si prezentatoarele….
  Sa-ti tina DUMNEZEU obiceiul si mintea treaza!

  • Interesantă urare.
   Cât priveşte invitatul la TV, cred că aş avea o audienţă mică pentru că nu s-ar uita decât minoritatea din care facem noi parte. Deci n-ar fi sustenabil dpdv economic. 😀

 5. Traducerea sensului „Romanul se descurca” in orice limba pe care am incercat-o isi pierde calitatea.

  O gramada de descurcareti si muritori de foame (nu sunt aceiasi, dar doar astia sunt).

 6. necrutatoare logica asta 🙂 probabil ca e si o samanta de adevar in ea, cu atat mai mult cu cat cererea(de tepe din partea prostilor) trebuie echilibrata de oferta(hotilor/teparilor/smecherilor)

 7. Pe linga toate celelalte ROMANUL fiind dat prin natura DE BUNA CREDINTA ii este cam greu sa suspicioneze conlocutorii, concetatenii, conationalii in special ca fiind CUTRE.

  • Da, chiar era o calitate buna credinţă, cândva. Dar acum va trebui să ne adaptăm aşa cum am făcut-o mereu 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: