Publicat de: afrindia | 03/09/2009

Mentalitatea de „grăniceri“

În limba română există un adverb folosit în expresii în simbioză atât de reuşită cu vorbirea curentă, încât, deşi le folosim de multe ori, nu s-au demonetizat şi nici n-au devenit clişee. Folosim în afară ori de câte ori vrem să arătăm că ce se întâmplă la noi nu e normal, când vrem să comparăm lucruri similare dar de calitate diferită, când vrem să arătăm că cei ce ne conduc ar trebui să fie bucuroşi că nu sunt în altă ţară.
Aaa, păi în afară n-ai să vezi niciodată aşa ceva. Dacă făcea un ministru la ei asta, a doua zi se prezenta cu demisia la cabinet.
În afară, dacă un medic face o astfel de greşeală nu mai are ce căuta în sistemul sanitar.
Acolo, bugetarii nu sunt ca aici. Dacă nu-şi fac treaba, zboară din post.
Păi, în afară nici nu se stă la discuţii pentru că imediat îl dau ăia în judecată, iar daunele chiar se plătesc. Aici, să zici bine mersi că nu te-a călcat cu maşina.

S-a format, în timp, în conştiinţa noastră o linie de demarcaţie a doua zone, în afară şi aici. Înainte de Revoluţie, o astfel de polarizare se făcea, de regulă, când era vorba de calitatea produselor noastre. Tricourile de calitate erau chinezeşti, motorul bun de maşină era ăla franţuzesc, magnetofonul trebuia să fie rusesc ca să fie zdarovaia etc. Nu puteai să spui că în afară e mai bine pentru că partidul îţi dădea voie să zici doar că aici e mai bine.
Dar apoi s-a cimentat în mintea noastră colectivă că oriunde e mai bine în afară, gândindu-ne doar la Vest, de parcă aici ar fi marginea lumii civilizate. Ni s-a format o mentalitate de „grăniceri“, pentru că mulţi ne simţim ca nişte copii sprijiniţi de gard, cu ochii dincolo, unde vedem că e mai bine, că e uşor să facem în aşa fel încât să ne fie mai bine şi cu toate astea nu înţelegem de ce, Doamne, nu ne este şi nouă ca celor din afară.
După standardele conştiinţei sociale, locuim într-adevăr în altă lume decât cea civilizată. Poate la margine, dar în niciun caz în cea civilizată.

Interesant este faptul că, la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea la UE, am trasat simbolic (pe lângă modificările ce ţin de circulaţia persoanelor, a mărfurilor şi drepturile comunitare, în general) un alt gard, dincoace de noi, ca formă de ieşire din lumea unde nu se poate vorbi de statul de drept, de respectarea drepturilor omului, de respectarea dreptului la proprietate, de pedepsirea furtului public ş.a.m.d. Dar gardul care ne izola de acel în afară tot nu a fost dărâmat. Şi ne vedem acum prinşi în forme fizice ale adverbelor de loc aici, acolo, în afară, dincoace, dincolo, ca într-o zonă crepusculară a Uniunii Europene. Ba suntem cu toţii înăuntru, ba nu suntem de fapt integraţi, ba aici e de fapt şi acolo.
Sau aici nu va putea fi niciodată în afară?…

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. Asai din pacate ce sa mai zicem ca ca la noi la nimenea vorba aia din popor fac ce vreau in camera mea nu conteaza daca am sosete pe jos sau miam scris tampeni pe pereti. Tineretu din ziua de azi.

  • Prima parte o înţeleg, dar a doua cu tineretul….?

 2. Tineretul din ziua de astazi ce?
  …Tineretul din ziua de azi nu are nici o sansa reala.Multi dintre noi ne amagim ca am putea sa reusim, apoi ajungem la o varsta la care am vrea sa facem un copil…si ne razgandim, ni se face sila cand ne gandim ca acel copil va trebui sa traiasca in tara asta, si ca probabil situatia nu se va schimba foarte mult si peste 25 de ani va fi la fel de frustrat cum suntem noi cand ne uitam la ceea ce e in jurul nostru, AICI !
  Afara? da…e mai ok…asa pare la prima vedere..si acolo sunt neajunsuri, nicaieri nu exista un sistem perfect, dar parca este un pic mai multa ordine, parca lumea nu e atat de imbatranita din cauza stresului si lipsurilor….parca si noi am putea avea o sansa ACOLO, afara.
  degeaba suntem destepti, degeaba suntem tineri, degeaba avem putere de munca….te scarbesti de tot si de toate cand vezi ce e in jurul tau,cand obesrvi ca ai facut o facultate si un master(ai invatat ani de zile) ca sa te angajezi pe un post de secretara(sau mai stiu eu ce), cand vezi ca lumea e in stare sa-si calce in picioare cele mai de baza principii pentru cativa lei in plus, cand vezi cat de mult se minte(si ma refer aici si la oamenii de rand, nu doar la clasa politica).
  mi-e sila si mi-e groaza de ceea ce va fi.nu avem vreo sansa reala sa se schimbe ceva, mereu va exista un becali sau un basescu/iliescu etc si mereu vor fi prostii care sa-i voteze.
  avem pretentia ca suntem europeni? pe harta da….in rest situtia sta cu totul altfel AFARA !

 3. În România nu va putea fi niciodată ca ÎN AFARĂ pentru că în prezent asistăm la țiganizarea și manelizarea României și, din câte știu eu, alt stat țigănesc nu prea mai există.

  • Mulţumesc pentru corecţii (ştii tu care). Dacă erai atentă, vedeai că primul „de fapt“ era scris corect, ceea ce înseamnă că al doilea a fost o neatenţie 🙂
   Mesajul pentru carte nu a fost acceptat pentru că nu se referea la concurs. (Îmi plac vânătorii de greşeli cu argumente, aşa ca tine, pentru că îmi arată unde nu sunt atent)

   • io nu ”vânez” nimic, dragii mei afrindia, că n-am timp de așa ceva, dar greșelile de gramatichie pe care le faceți îmi sar în ochi de la prima citire și îi cam rușinos. în plus, dacă tot vorbeați de mentalități din afară, exemplul personal, al cenzurării mesajelor mele susține, iată, ideea că România nu va fi niciodată ca ÎN AFARĂ.

    Sunteți niște mici comuniști, afrindia, de ce îmi publicați numai ce vrea mușchiu dumneavoastră?!

    Care e ”valuarea” pe care o promovați dacă nu demonstrați dvs, stimați domni, nițică putirință în limba română, instrumentul principal al acestei comunicări?!

    D-aia nu mai scriu, stați liniștiți, să nu vă mai stric utopia.

    Somn ușor!

  • Când confunzi toate greşelile din neatenţie cu cele din lipsă de putErinţă în limba română, înseamnă că vânezi. Apropo, cacofonia din titlul tău nu e din neatenţie. 😉

   ps Aici nu sunt decât eu.

 4. @Angelica. si „ESTE” cam rusinos, nu „II” cam rusinos… Deh, limba romana…greu…

 5. AUALEO! Da’ din ce va luarati, fratilor, ca articolul incepuse asa de bine?!?… Catusi de putin placut, da’ era inca un punct pus pe un „i”!

  • Fiecare cu ce-l doare, Victor 😉

 6. Pai ne doare pe (cam) toti, da’…
  In sfarsit, blogul dumitale – dumneata esti stapanul, dumneata faci regulile, si TOT dumneata veghezi la respectarea lor, caci numai dumneata ai puterea de decizie (de a „taia” „replicile”). Cui nu-i place n-are decat sa nu „intre”, da’-‘i pacat de atmosfera creata… (a nu se adauga sedila literei „t” din ultimul cuvant!)

  • Ok, da’ … cam mulţi de „dumneata“. Zi-mi tu 😉

   • Multumesc pt oferta. Urmeaza sa ne adresam reciproc „per-tu” (scuze pt eventualele viitoare scapari; obisnuinta…)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: