Publicat de: afrindia | 04/09/2009

România are nevoie de un „catâr“

Părea o soluţie pentru alegerile prezidenţiale. Într-adevăr, doar părea. A început ca o furtună albă, caldă, care inspira încredere, stăpânire, nu mai vorbesc de bun simţ. Cu totul altceva decât ceea ce vedem acum pe scena politică. De fapt, cu totul altceva decât am văzut în ultimii douăzeci de ani. Şi s-a dus chiar ca o ploaie de vară.
În urmă cu două zile, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a anunţat pe propriul blog că se retrage din cursa prezidenţială. Ştiam că, statistic vorbind, nu are şanse, dar măcar unii dintre noi aveau cu cine să voteze.
Pe de altă parte, îmi revin din stupoarea provocată de această decizie şi mă întreb: Care cursă prezidenţială, căci abia făcuse caţiva paşi. Nu e pierderea unui candidat Altfel, ci mai ales sentimentul inutilităţii oricărei decizii de a schimba ceva în ţara asta. Pentru că, să fim serioşi, dacă vrem o schimbare majoră, avem nevoie de o armată de candidaţi altfel. Dar chiar şi retragerea unuia singur adânceşte acel sentiment descumpănitor care ne sapă în creier ideea că Aici nu se poate schimba nimic.

Şi atunci mă întreb dacă am pierdut într-adevăr ceva. Nu avem nevoie de cineva care se retrage înainte sau în timpul cursei. De fapt, în România nu avem nevoie de un candidat care „să cureţe coteţul porcilor cu manuşi de catifea“. Avem nevoie de un vulpoi care să ştie să păcălească porcii politici. Dar în primul şi în primul rând avem nevoie de un sac de box, care să ştie să încaseze fără să cadă. România are nevoie de un „catâr“ pe care să nu-l zdruncine jocurile politice, să nu-i fie scârbă de politică pentru că nimeni nu a zis că e frumoasă şi curată. Aici pute rău. Un catăr care să enerveze şă să exaspereze prin îndărătnicia lui. Abia apoi vine inteligenţa şi viclenia politică.

Spune principele în motivarea deciziei că se aştepta ca dreapta politică, mediul de afaceri, corifeii societăţii civile şi mass-media să-l susţină. Că ignoranţa dreptei politice faţă de proiectul Casei Regale va reprezenta o reluare a greşelii din 1997. Mai ţineţi minte „Am fost învins de sistemul ticăloşit“ a lui Emil Constantinescu? Păi, cu atât mai mult nu trebuia renunţat la proiect, mai ales în acest mod atât de jalnic.
Să zicem că mâine-poimâine va apărea acel Zorro de care s-a vorbit zilele acestea în blogosferă. Unul care vrea să meargă până la capăt. Cine îl va mai crede?
Noi n-avem nevoie de un Banderas sau un Alain Delon, un erou frumos cu mască, care să facă justiţie. Avem nevoie de un „catâr“ care să nu înţeleagă în ruptul capului că în România nu se poate schimba nimic.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. Si eu as fi votat cu principele, acum sunt in ceata dupa decizia lui. Era un domn printre lupi, insa mai vedea si prostimea altceva decat smecherie ieftina la tv, caci asta vom revedea si in campania aceasta. Imi pare rau inca odata ca romanilor le place ce-i mult si ieftin, nu putin si calitativ. Tuturor somerilor, bugetarilor, romanilor care au votat ani de-a randul aceste „animale politice” le doresc din ce in ce mai rau, ca in toamna sa voteze cu capul nu cu baleata, plasa de salam in mana; trebuie sa votam cu capul, ca apoi sa ne umplem stomacul! Iata ca fac si slogane politice… iar m-am enervat pe teme politice…

  • Un domn printre porci. Să nu-i jignim pe lupi 😀

 2. Era singura speranta si alternativa pe un drum corect…
  Rau este ca ne obisnuim cu persistenta unor netrebnici in fruntea tarii…

 3. Domnul meu, in tara asta ciudata, majoritatea celor destepti au plecat afara. Pentru cei ramasi e deajuns o Oana Zavoranu ca sa le faca un „catâr“. Chiar nu realizati ca pe cei multi, blocati pe OTV, Realitatea si Antena 3 ii deranjam cu un strop de gandire?

  • Aaa, da. Mi-aduc aminte de catârul ăla. Aoleu 😀
   Oricum, îmi păstrez ideea.

 4. PS: Pe dl. Radu Duda il cunosc personal si sunteti putin in bozii.

 5. Bozie, Ciresarii, vol. 2

 6. In toate aparitiile de campanie, competitorul Radu Duda s-a prezentat impecabil – uluitor fata de feluritele comentarii anterioare…
  Daca discutam intre destepti…sa dam o solutie pana in alegeri, spre a nu fi nevoiti sa aprobam iar raul cel mai mic sau, mai demn, sa boicotam iar prin neprezentare…!

  • Tocmai asta e problema, Dan. Ce soluţie? De unde? Cine? (mă refer la candidaţii anunţaţi) Observ o paranoia tot mai vizibilă la Băsescu, Geaonă suferă de sindromul Bovary (vrea să pară şi să fie ceea ce nu va putea niciodată fi), Crin e fragil, supus până la urmă şi el intereselor partidului. Oprescu ar trebui să rămână la primărie să-şi ducă treaba până la capăt (apropo de „catâr“ şi de statornicie :D) De Becali, Vadim sau Nati Meir nici nu mai pomenesc. Duda doar că părea apolitic în structura personalităţii şi educaţie.
   Oricum, România e o republică semi-prezidenţială cu un caracter parlamentarizat, ceea ce înseamnă că, în mod normal, preşedintele nu are puteri prea mari în guvernare. Dar cultura socio-politică a populaţiei plasează un singur lider în poziţia cea mai importantă a ţării, cum e poziţia alfa dintr-o haită de lupi.

 7. sincere regrete!Un om ca Duda nu se poate lupte cu acesti rinoceri care si-au consolidat pozitiile in 20 de ani

 8. „Avem nevoie de un vulpoi care să ştie să păcălească porcii politici. Dar în primul şi în primul rând avem nevoie de un sac de box, care să ştie să încaseze fără să cadă. România are nevoie de un „catâr“ pe care să nu-l zdruncine jocurile politice, să nu-i fie scârbă de politică pentru că nimeni nu a zis că e frumoasă şi curată. ” Sigur nu vorbiti despre basescu?

  • El n-a fost zdruncinat de jocurile politice pentru că a fost chiar unul dintre jucători. Sigur, radiografia se suprapune multor politicieni, asa cum bine sesizezi. Ideea e că un nou venit are nevoie de astfel de „calităţi“ pentru ca apoi să se ţină de promisiuni. Băsescu a promis multe ca toţi ceilalţi, dar de făcut…
   Paradoxul realităţii e că celui care vrea într-adevăr să facă ceva i se face imediat scârbă de politică şi renunţă. Foarte greu găseşti oameni cât de cât curaţi moralmente care să fie dispuşi să se murdărească.

 9. Deci se ajunge la solutia corecta…Toti candidatii potentiali sunt rasi preventiv sau li se gasesc dosare de santaj – procedeu din vechime, dar adus la perfectiune azi…
  De-asta strabunii aduceau domni straini…Carol I fiind un exemplu stralucit…
  Doar o personalitate din exterior poate ocupa acest post de arbitru si dirijor obiectiv…eu deseori gandindu-ma la…Printul Charles of GB…

 10. Catârul nu poate fi decât un „VISĂTOR” sprijinit de o forţă „ocultă” inclusiv în faţa urnelor. Asta numai dacă nu ni se coace de o nouă „revoluţie” in direct.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: