Publicat de: afrindia | 14/09/2009

Un neamţ este „extraterestru“ în România – interviu video

Folosim termenul de neamţ pentru cei din popoare germanice (fie că ne referim la germani, austrieci, poate chiar olandezi), cu o cultură bine definită şi foarte puternică a civilizaţiei, a bunului-simţ, a onestităţii, în aşa fel încât pe „planeta“ României nu ar putea fi văzuţi decât ca „extratereştri“.
Am stat de vorbă cu o femeie de afaceri din Austria, Monika Puiu, venită la noi în ţară din 1988, despre şocul cultural, birocraţie şi mai ales despre cât de multe şanse are un neamţ, în general, să ajungă român.

Am fragmentat interviul video în cinci părţi, pe teme, pentru a fi mai uşor de urmărit. Poate fi vizualizat şi fără sonor pentru că este subtitrat.
În prima parte am abordat diferenţa culturală şi de mentalitate şi cum au evoluat românii de la mâncătorii de lebede la turişti în căutare de calitate.
În cea de-a doua parte, interlocutoarea vedea traficul ca oglindă perfectă a societăţii în ceea ce priveşte căutarea puterii de către indivizi. Tot aici i-am propus să-şi imagineze cum ar reacţiona austriecii dacă s-ar trezi deodată în România.
În cea de-a treia parte vorbim despre egoismul exacerbat al politicienilor, iar în cea de-a patra despre români în raport cu banii şi câştigurile rapide din bulele speculative.
În ultima parte, cum vede un austriac ideea de şpagă şi despre cea mai mare ruşine a ţării în ochii unui străin (vă las pe voi să descoperiţi care ;))

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. De ce trebuie să îți vorbească un austriac despre țara ta? De ce nu întrebi românii despre România?

  • Dar îi întreb pe români în fiecare zi despre ţara noastră, mai ales în editoriale 🙂
   Strict la întrebarea ta, am un interviu acum o lună cu un profesor de matematică despre olimpici. https://afrindia.wordpress.com/2009/08/07/olimpicii-nu-prea-folosesc-romaniei/
   Vor mai fi şi alte interviuri în viitor cu români importanţi. Poate şi cu alţi străini. Ordinea nu ţine numai de mine.
   Oricum, întodeauna e oportună o părere terţă. 😉

 2. Felicitari pt interviu…insa e pacat ca nu-l poti face mai cunoscut decat formatul de pe net. Avem nevoie de parerile expatilor, e bine sa stim opinia lor si poate invatam si noi intr-un tarziu cum suntem perceputi.E bine de vazut si cu ce greutati se infrunta ei in Romania. Am un prieten indian CEO care traieste in romania din 1997 iar acum e pe picior de plecare. Ai putea sa-i iei si lui un interviu, sa vezi ca si el gandeste exact ca d-na Monika Puiu. As mai fi intrebat-o si ce parere are despre productivitatea muncii in Romania.

 3. Ce ne-a spus Doamna Monika si nu stiam deja?

  Ca e musai sa cerem schimbarea si sa actionam pentru schimbare. Daca nu putem schimba acum politicienii, trebuie sa vorbim despre asta copiilor si ei o vor face atunci cand le va sta in putere.

  Pentru ca noi suntem totusi lashi.

 4. Interesant feedback despre Romania. Reticentii au raspuns deja…ce ne trebuie noua x-ulescu si x-uleasca. Chiar ne trebuie, deoarece uneori uitam de noi.
  De asemenea, foarte tare conceptul cu simtitul puterii la orice nivel…e atat de pregnanta situatia asta peste tot – sper sa ne vindecam.

  Felicitari pt interviuri!

  • Mulţumesc, Sorin. Înseamnă că ai fost atent 😉

 5. Sincer, pe langa adevarurile atat de evidente si constientizate de noi (chiar daca nu facem nimic sa le schimbam), m-a bucurat optimismul ei ca tineretul va schimba intr-un fel realitatea actuala; eu nu am atata incredere in tineri… 😀

  • Te înţeleg. De aceea am întrebat-o mirat dacă e sigură de ceea ce crede.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: