Publicat de: afrindia | 29/09/2009

Rezonanţa frustrărilor

Fizica mecanică explică fenomenul de rezonanţă prin intensificarea oscilaţiilor unui sistem prin exercitarea unei forţe exterioare de frecvenţă apropriată sau identică cu frecvenţa de oscilaţie a respectivului sistem. Adică, de exemplu, dacă pe un pod trece un grup de oameni în pas cadenţat, iar cadenţa este similară sau identică frecvenţei podului, acesta din urmă are toate şansele să trepideze până când se prăbuşeşte.

Fiecare dintre noi trăieşte o frustrare de o anumită frecvenţă, de la zero până la pragul nebuniei. Această frecvenţă diferă de la individ la individ. Poate pe mine mă deranjează că încă nu am puterea financiară să-mi cumpăr ce-mi doresc. Pe tine te dărâmă gândul că ai urmat facultatea degeaba, iar acum te-ai angajat ca secretară. Pe el îl stresează gândul că nu se mai ajunge din urmă cu ratele la bancă. Pe voi vă macină scenariul falimentului şi al rămânerii sub cerul liber. Andrei are mama bolnavă de cancer, iar Cătălin a rămas paralizat din cauza unui şofer băut. Irina nu mai suportă serile de scandal ale tatălui beţiv, iar o bătrână singură este terorizată de nişte necunoscuţi care vor să-i cumpere casa cu forţa. Nu pot spune că atâtea persoane sau familii, atâtea drame, dar un sociolog poate spune că sunt destul de mult pentru o societate care tânjeşte la normalitate.

Pe de altă parte, societatea românească în ansamblu trăieşte de 20 de ani un fenomen de amplificare a frecvenţei frustrărilor. Am pornit după Revoluţie cu speranţe care s-au transformat în timp în frustrări. Am experimentat pe rând liberalizarea comerţului, care a dus imediat şi la producţie autohtonă pe stoc pentru că noi cumpăram din importuri (nu intru în detalii tehnice), liberalizarea preţurilor cu vrăjitoarea inflaţie chiar şi de peste 100%, împrumuturi externe pentru plata salariilor, privatizarea nebuloasă a mastodonţilor Statului, corupţie, delapidarea banilor publici etc. Toate acestea aveau frecvenţă diferită de cea a frustrărilor omului de rând pentru că era ceva acolo, vag. Ştiam că politicienii şi funcţionarii sunt corupţi, incompetenţi, puturoşi, hoţi etc.

Dar în ultimul an a avut loc o accentuare a frecvenţei frustrărilor sociale. Canalele media au început să prezinte tot mai mult şi mai clar corupţia, băieţii deştepţi care au făcut averi din banul public şi care, iată, ies în stradă cu Ferrari, Maserati, Bentley, deci se etalează tot mai agresiv, pentru că nici nu ştiu ce e respectul în trafic, beizadelele lor încep să accidenteze tot mai mulţi oameni, dar rămân în libertate.
Agresivitatea stradală care se aproprie tot mai mult de spaţiul locuinţei private, în raport cu scăparea infracţiunilor de sub control de către Poliţie.
Se vorbeşte tot mai mult despre acte de injustiţie în paralel cu salarii foarte mari ale magistraţilor.
Oamenii de rând şi micii oameni de afaceri simt că-şi pierd minţile în ceaţa birocraţiei şi în lupta cu funcţionarii.
Politicienii dau spectacole de circ tot mai porcoase şi maimuţăreli tot mai gălăgioase în timp ce nu mai sunt bani de pensii şi salarii.
La toate acestea, îi pun capac sentimentul de déjà vu prin care trecem acum privind amanetarea viitorului prin împrumuturi externe, năclăirea economiei cauzată de deciziile idioate, contradictorii şi oportuniste ale guvernanţilor privind reformarea şi punerea în mişcare a sistemelor publice (fie că vorbim de infrastructură, de sistemul de sănătate, fie de educaţie etc.) şi contextul macroeconomic. Acest context ne va arăta ce pătură politică avem în ansamblu, din care votăm mereu aceiaşi politicieni, şi câte lucruri trebuiau făcute până la acest deadline şi nu s-au făcut.

Acesta este momentul în care cele două frecvenţe se vor suprapune şi va apărea rezonanţa frustrărilor, o rezonanţă socială. Asta nu poate însemna decât o revoltă, o mişcare stradală spontană care poate începe ca o mică fisură în acel pod de care vorbeam la început, până la una extinsă. Cred că în cel mult un an vom experimenta o astfel de rezonanţă. E foarte probabil ca scânteia să fie un mic scandal de stradă, care să ducă la cedarea supapei sociale.
Nu cred că sunt deloc panicard. Nu ar fi prima dată când se întâmplă aşa ceva. După Revoluţie am avut episodul „golanilor“ din 13-15 iunie, Târgu Mureş, apoi mineriadele, păgubiţii FNI şi altele. Numai că în ultimul caz s-a arătat cu degetul un ţap, iar în altele au fost motive doar de un anume fel (etnice, despotice, ideologice etc.). Acum se adună prea multe în acelaşi timp şi deja aud apa fierbând în oala sub presiune.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. de altceva imi e frica mai mult decat aceasta rezonanta si anume: rezonanta sa fie inabusita in tacere si resemnare. De genul ” Om vedea ..” sau ” Ce-a da domnul” in viitor.
  Caci, din pacate, doua generatii care sunt active civic si cu drept de vot in acest moment nu au experienta in exercitarea corecta a democratiei, a libertatii de exprimare si a fii liber respectandu-i pe ceilalti.
  Iar generatia nascuta dupa ’89, incearca sa inteleaga democratia spusa de aceste doua generatii.
  Tare mi-e teama …

 2. Eu sunt optimist si cred ca, din greselile trecutului poate am invatat, rezonanta spre revolta nu a fost cea mai buna.

  Eu simt o alta rezonanta venita de la oameni care nu mai asteapta sa decida altii pentru viitorul lor.

  Mai mult, ei merg deja pe un drum nebatut de nimeni si construiesc deja chiar sub nasul acestui sistem care se va autodistruge.

  Si ca Bun Simt, ma simt tot mai des bagat in seama…sa fie si asta un semn bun ?! …:)

  • Mă bucur pentru tine, dar n-ai zis cine te bagă tot mai des în seamă 🙂

 3. Touche!

  Mamaliga o sa explodeze dar sa vedem cum.

 4. nu va fi nici o reactie, decit daca va fi orchestrata de vre un centru de putere ,sau de undeva de afara, si nici atunci nu as fi sigur ca nu ar sucomba subit.

 5. Schimbarea asta a inceput de ani buni. Acesti oameni tai copacu de sub ei. Defapt ne ajuta la schimbare.
  Cam totul a inceput cu privatizari, descentralizari si sper ca intr-un viitor cat mai apropiat sa duca la eliminarea conducerii centralizate. Conduceri localizate care se concentreaza pe probleme locale cu solutii eficiente.

  Acuama ca o sa iasa si bataie, poate nu ar strica niste exemple de executie publica a unor oameni care au profitat pe spinarea altora 😀

 6. buna ziua, sunt bun simt si mi-as dori sa nu mai explodeze mamaligi in stomacele goale, orchestrate de vreun centru de putere… cata imaginatie, bagam un scenariu… :))
  no, putem sa avem aici, in Romania centrul nostru de putere, ce credeti, suntem in stare ?

  si raspund pentru afrindia : nu stiu CINE vorbeste de BUN SIMT, dar stiu DE CE !

 7. Mamaliga romaneasca exploadeaza numai daca „altii” ii dau foc fitilului….

 8. Podul de piatra
  S-a darâmat
  A venit apa
  si l-a luat..
  Vom face Altul
  si mai frumos
  Pe cusrul apei
  ceva mai in jos

  Podul suntem NOI – TALPA TARII.
  Din cauza reverberatiei cei ce vor rezona vor fi aruncati de pe pod.

  • Da, uitasem de cântecelul de la creşă, într-o variantă adaptată. 🙂 Sună dulce-ironic în urechi acum. E o părere optimistă în ceea ce-i priveşte pe cei de pe pod care vor cădea?

 9. rezonam cu cei ce sunt asemeni noua. poate adun mere cu pere, dar pe orice structura suntem dezbinati, neputincosi, indiferenti, usor de multumit; pe de o parte lumea satului- truditoare,rabdatoare si tinuta voit in ignoranta, pe de alta parte,populatia „”pestrita” din orase – cei multumiti ca li se subventioneaza caldura si anul acesta, pensionarii- obositi de promisiuni mincinoase ce-si cauta sanatatea, cei de mijloc- haituiti de la un job la altul, ce abia au timp sa-si sarute copii dimineata la plecare, „oamenii de bine” sau „investitorii: ce nu au nici un interes sa se termine haosul si ar mai fi o categorie, cea cu care danseaza presedintele la costesti, greu de clasificat. greu de crezut ca vom fi uniti. speranta ar fi, daca gauntele asta mic, al formatorilor de opinie in domeniul economic si social,ar incolti mai repede, dar e nevoie de sustinere si promovare.

  • Aşa e. Suntem foarte eterogeni, dar dacă un val se porneşte există cel puţin 2-3 pături năpăstuite care ar putea intra uşor în rezonanţă. Sunt de acord că nu poate intra întreaga societate.

 10. Fereasca…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: