Publicat de: afrindia | 20/10/2009

Cum ni s-a furat al şaptelea simţ

Că se fură ca-n codru mi-e şi ruşine să mai pomenesc. S-au furat şi se mai fură de la obiecte concrete cum ar fi vagoane, locomotive (înlocuite cu alţi bani publici), borduri de granit ce au luat drumul Vestului şi au fost înlocuite cu altele de ciment, tâmplaria şi instalaţiile care nu au mai ajuns la şcolile din judeţe, fabricile care au fost apoi demolate pentru mall-uri şi cartiere de vile, până la concepte precum Revoluţia făcută de oameni şi furată de Iliescu, reformele pomenite de neocomunişti şi repetate obsedant până la demonetizare de ţărănişti (cine îşi mai aduce aminte de reformele pe pâine?), lupta împotriva corupţilor şi a oligarhilor pistonată de Alianţa DA, toate au fost furate din dicţionarul frustrărilor populaţiei, au fost folosite în scopuri electorale până la terfelire, iar apoi aruncate în istorie. De câteva zile a început şi furtul celui de-al şaptelea simţ.

Omul are sau ar trebui să aibă foarte multe simţuri. Cele cinci pentru percepţii fizice, al şaselea pe care mulţi îl avem din naştere, dar pe care puţini îl mai descoperă sau îl mai „aud“ pe parcursul vieţii şi restul simţurilor de natură socială sau individuală în conveţuirea socială. Cel mai important dintre ultimele sau al şaptelea din toate este bunul-simţ. Alţii ar putea avea o altă ierarhie, dar pentru mine este cel mai important pentru un echilibru social şi inter-individual peste care vin regimul social (cu sistemul educaţional, medical etc.), regimul politic, cultura societăţii, arta ş.a.

Bunul-şimţ ţine foarte mult sau aproape numai de individ. Este ceva ce, dacă nu-l ai de mic, nu-l poţi căpăta decât foarte greu. Nu se poate cumpăra, nu se poate obţine printr-o diplomă la o anume universitate, nu se poate obţine printr-o operaţie chirurgicală ca cea de mărire a sânilor sau injectarea buzelor cu botox ŞI NICI NU POATE FI ÎNSUŞIT PRIN FURT.
Dar de câteva zile au început să răsune sloganurile viitoarelor campanii şi discursuri electorale şi, culmea, au început să vorbească de bun-simţ. Păi, bine măi, porcilor, dar ăsta era al nostru, al minorităţii bunului-simţ. Cu ce drept vă arogaţi şi vă folosiţi de acest simţ? site_basescu

Cu ce drept vorbiţi, d-le Băsescu, pe site-ul dvs. că vreţi o Românie a bunului-simţ? Nu e destul că ne-aţi minţit, că ne-aţi promis marea cu sarea, că o să daţi un impuls marilor dosare de corupţie, că o să determinaţi instituţiile statului să meargă, că nu veţi mai face aceleaşi greşeli pe care le-a făcut Iliescu, care s-a comportat ca un dictator atunci când lua decizii ca lovituri de ciocan de unul singur (arestarea „golanilor“, chemarea minerilor, graţierea lui Cozma). În schimb, nici un dosar de corupţie nu a fost finalizat, aproape toate instituţiile s-au gripat şi refuzaţi un candidat la funcţia de premier doar din orgoliu. Bun-simţ? Cu ce drept îmi vorbiţi de bun-simţ?site_antonescu

Cu ce drept îmi vorbiţi, d-le Antonescu, de bun-simţ? Aţi uitat că reprezentaţi un partid care a stat patru ani la putere, un mandat plin de inundaţii în care nu s-au reconstruit baraje pentru a nu mai rămâne oamenii fără case, inundaţii după care s-au construit case pentru sinistraţi în pustietate, fără ferestre, canalizare şi curent electric doar pentru a mai da de lucru firmelor „prietene“. Un mandat din care nu am văzut măcar un kilometru circulabil de autostradă. Un mandat în care aparatul administrativ a crescut enorm, iar numărul profesorilor şi al medicilor a scăzut dramatic. Un mandat în care nu s-a făcut nici o reformă pentru grila de salarii şi pensii. Iar acum îmi vorbiţi de bun-simţ?
Cu ce drept îmi vorbiţi de bun-simţ când dvs. parazitaţi o persoană publică ce a crescut încet şi sigur în nouă ani şi a dovedit că întâi face şi abia apoi vorbeşte? De ce l-aţi propus pe dl. Johannis abia pe „buza“ campaniei electorale şi apoi v-aţi folosit de suportul său electoral pentru a spune că dacă veţi ajunge preşedinte el va fi sigur premier? Păi, poate eu vreau să fiţi preşedinte şi pentru alte motive. Apropo, un program, o schiţă de idei în lupta electorală? Ceva în afară de lupta împotriva lui Băsescu, căci până acum am votat numai împotrivă. Ca drept dovadă, discursurile dvs. cu mizerie la gură (despre codoaşe politice şi alte glume de ghetou care nu vă diferenţiază cu nimic de contracandidaţi) şi graba de a arunca noroi peste gard că v-a fost furat sloganul.

Cu ce drept îmi vorbiţi, d-le Geoană, de bun-simţ? Sunteţi un altsite_geoana parazit ahtiat după putere. La fel îl parazitaţi pe dl. Johannis pentru popularitatea sa, îl acuzaţi pe Crin Antonescu de faptul că-l foloseşte pe primarul Sibiului, dar vă folosiţi de o poză sugestivă pe blog. Bun-simţ? Dar ştiţi că aveţi tupeu?
Cum e cu înţelegerea Constituţiei din propriul punct de vedere când, de fapt, felul cum o înţelege Băsescu este chiar modul în care Adrian Năstase o vroia, crezând că va ajunge preşedinte în 2004 şi că va decide soarta guvernului? Bun-simţ? Aţi lucrat şase luni la legea pensiilor împreună cu PDL ca apoi să o respingeţi şi după căderea guvernului să ziceţi: Lasă că acum o facem şi o votăm noi. Bun-simţ? Aţi fost partidul cu cele mai multe mandate la Ministerul de Interne şi vorbiţi de fraudarea alegerilor? Aţi contribuit în egală măsură la criza politică pentru că ştiaţi că nu puteţi candida la preşedinţie cu şanse reale decât din Opoziţie. E clar ca lumina zilei, dar insistaţi să ne minţiţi pe faţă.

NOI NU VREM RESPECT PENTRU CĂ ŞTIM CĂ, DE UNDE NU E, NICI D-ZEU NU CERE.
DOMNILOR, NOUĂ NE ESTE SCÂRBĂ!!!
Poate vă gândiţi la un astfel de slogan. Vreau o Românie fără scârbă!

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. inutil dragos… inutil…

 2. În limba română, BUN SIMȚ/BUNUL SIMȚ nu se scrie niciodată cu liniuță.

  • Eu ştiu că da: DEX

 3. Dacă te bazezi pe DEX online s-ar putea să ai și alte surprize. 🙂

  • Oricum, ştiam dinainte cum se scrie. Dacă vrei, pot căuta alte linkuri :p
   Recunosc că e tot mai rar folosit cu liniuţă aşă că în curând chiar va fi considerat greşit.

 4. Dimpotrivă: cred că uzul cu liniuță e ceva mai nou, ca rezultat al influenței substantivelor compuse de genul floarea-soarelui, inginer-șef, câine-lup (unde tocmai faptul că sunt cuvinte de același fel impune liniuța). Am avut intense discuții în cadrul echipei mele de traducători pe tema asta, susținute de materiale de studiu ale Academiei, de aceea m-am exprimat atât de convins! În fine, probabil că la un moment dat o să renunț la strictețea asta tâmpită de limbaj și scriere într-o limbă utilizată, în mare parte, de nesimțiți, cum bine zici.

 5. Domnilor, cata vreme va doare de „liniuta” o sa pierdeti din vedere LINIA !

  • bine că ești tu deștept!

 6. postarea de astazi imi aminteste de eseul lui cartarescu „sentimentul romanesc al isteriei” de memorabilele cuvinte „uneori regret ca nu m-am nascut elvetian, dar imediat imi aduc aminte ca as fi putut sa ma nasc ugandez” si regret nu ca m-am nascut in tara asta, pt ca o iubesc, ci ca sunt contemporana cu astfel de oameni. bunul simt nu dispare asa, hocus pocus, ci mult mai rau este ciuntit, terfelit, sechestrat pe perioada campaniei electorale si toate i se intampla pt ca cei ce iau atitudine, fie si in scris, asa ca tine, sunt putini.daca am avea o societate civila compacta, activa si apolitica, in adevaratul sens al cuvantului, al carei scop principal ar fi apararea drepturilor si intereselor romanilor bunul simt ar avea locul stiut si scarba s-ar sterge din dictionar.cum in urmatoarea perioada nu putem sa ne astupam ochii si urechile, ar trebui sa gandim o forma de penalizare a „evenimentului toamnei”

 7. „O formă de penalizare?“ Da…, asta-i muzica ce-mi place 😈

 8. Si cand te gandesti ca nici Basescu nici Antonescu nu sunt inventatorii rotii. De vreun an de zile vedem reclama care ne spune cum Romania va creste prin bun simt si responsabilitate, in mai era in Parcul Tineretului organizat Maratonul Bunului Simt si toata primavara a fost o campanie de promovare a Bunului Simt.

 9. Iti multumesc ca ma trezesti! Da DOAMNE ploaie cu astfel de ziaristi!Sa simt ca ma racoresc !
  MULTUMESC!

 10. Un articol de bun simt!(sau bun-simt). Oricum subscriu, cu tristete… avem o clasa politica ce se bazeaza pe bunul nostru simt, pana ii alegem, iar pe urma…da-i inainte cu tupeu!

 11. Daca ne gandim ca este inutil sa indreptam ceva , ne va fi si mai rau. Daca spuneti ca sunteti unul contra restul va spun ca si anumite posturi de conducere sunt singulare. Deci unul poate face ceva? Da! Problema este ca acul unu poate face mai repede rau daceat bine. Daca facea bine nu ajungea unde este , pe un post de conducere. Ma repet haideti astia ca noi sa protestam si in strada. Macar sambata sau duminica.Pe vreme lui ceasca era vb. ” daca unu e nesimtit intoarcei spatele si fi tu mai simtit” Asta sa intamplat si uite unde sa ajuns. Haideti sa le rasoundem cu aceiasi moneda, ca de atata bun simt fata de ei o sa ne linga caini la bot. Suna urat dar asta este adevarul.Chestia cu intorce si celalat obraz nu mai tine intr-o soc. ca a noastra. Si vb. unuia de mai sus daca ne cramponam de nimicuri uitam esnta.Sunt o pers. care sa luptat mereu cu nesimtiti.M-am purtat frumos dar daca au calcat pe bec am fost taticul lor. Si merge. Sigur nu veti fi luati de prosti daca raspundeti la fel asa cum fac politicieni cu noi masele de oameni care nu luam atitudine. Fapte nu vorbe, asa se gastiga drepturile.

 12. Multumesc Afrindia! Ca de obicei. Tot ce pot eu face si o voi face, clar!, este sa imi instiintez toti „hoverii” si sa postez, cu voia dumneavoastra acest text pe blogul personal, plus legatura (ah, linkul, sper a fi iertata… 😉 ) spre situl acesta.
  Ma inclin…

 13. Nu e de mirare aprecierea de care va bucurati in general – si cu atat mai mult (si mai meritat) cu aceasta ocazie. La mai mare!

 14. Aferim. De-ar fi toti prostii ca tine, nu ne-am mai supara ca sunt multi. Mai scrie ,dom’le, ca poate ne omori blazarea si ne scoti in strada ca sa le dam maririlor ce cer.

 15. […] https://afrindia.wordpress.com/2009/10/20/cum-ni-s-a-furat-al-saptelea-simt/#comment-544 […]

 16. vai doamne, ce trist adevar ai spus! asta cred ca o simtim toti si unii o constientizeaza , dar… ce se poate face ? asta e misterul care ma macina , cum sa ii dovedim pe sclerozatii astia care nu se mai ridica de pe scaune de atita amorteala? hai , va rog semeni ai mei , da ti-va cu parerea si poate facem un brainstroming si gasim solutia, ca asta ne omoara acum, cheia de la usa libertatii!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: