Publicat de: afrindia | 11/11/2009

Boabele de fasole (II)

Mircea Geoană
Am citit cândva un tratat al unui psiholog despre clasificarea politicienilor după discurs. Unul dintre ele este cel cu sindromul Bovary (vrea să pară ceea ce nu poate fi). Acesta este tipul care îmi vine în minte când e vorba de Geoană. Am întrebat mai mulţi cunoscuţi ce le inspiră Geoană atunci când îl aud vorbind. Nu înţeleg nimic, mi-au răspuns. Exact! E fără substanţă, găunos. Cu greu îmi mai adun răbdarea de a-l asculta.
A început foarte bine ca ambasador al României în SUA şi ca ministru de externe. Funcţii perfecte pentru genul lui specific de limbaj de lemn de diplomat. Un discurs acefal, plin de stereotipuri şi construcţii previzibile. Un dicurs care duce de multe ori la amorţirea raţiunii. Dovezi sunt ideile aberante pe care Geoană le-a exprimat în ultimii ani: 20.000 sau 25.000 de euro pentru fiecare emigrant român care se întoarce în ţară, alte sume fantasmagorice pentru cei care se apucă de agricultură, suspendarea ratelor timp de un an pentru cei cu probeleme în returnarea creditelor imobiliare, medicamente pentru bătrâni trimise prin poştă (Ilie Şerbănescu întreba dacă cei ce nu vor medicamente pot primi o pizza 😆 ) şi tot aşa mai departe.
Ce pot eu să înţeleg de aici? Că nu gândeşte când vorbeşte?! Poate aşa se explică de ce are un electorat destul de mare.
L-a detronat pe Iliescu cu ajutorul multor baroni din partid, ajutor pe care va trebui să-l răsplătească până la urmă, dacă va ajunge preşedinte (mai ales că au trecut patru ani de secetă pentru ei). De ce l-aş vota? Cum aş putea crede o iotă din ce spune, dacă partidul a rămas acelaşi de după Revoluţie? Fără o reformare radicală a partidului ca mentalitate şi ca medie de vârstă nici nu mă gândesc să-mi bat capul.

A început să pozeze în gospodar când a intrat în prima scenă politică, cu cizme de cauciuc printre oameni la campania pentru Primăria Bucureşti, cu pulover la alegerile parlamentare, cu recitaluri stângace de muzică populară, deşi se vedea clar că nu e în mediul lui, în ciuda faptului că imaginea socială de sine este cea a diplomatului în costum şi cravată, care vorbeşte aparent inteligent, dar deseori neinteligibil. Multe dintre eforturi i s-au îndreptat către construirea unei imagini ce nu l-a prins şi nu-l va prinde niciodată.
Susţine propunerea lui Antonescu pentru Johannis ca premier, dar a spus că e o soluţie temporară apoi că trebuie o reevaluare a cabinetului său după alegeri (în cazul în care ar fi fost desemnat). O confirmare a ceea ce ştiam deja: nu e interesat de rezolvarea crizei, ci doar de o pansare a ei, ca mai apoi să treacă la putere.

Este unul din cei doi arhitecţi ai crizei politice. A stat el bine şi s-a gândit că nu poate candida împotriva lui Băsescu cu partidul său aflat la guvernare. Şi-a spus că nu poate ieşi de la putere în linişte aşa că a pus placa fraudării alegerilor pentru ca mai apoi Dan Nica să fie remaniat. I s-a dat posibilitatea unui alt psdist la Interne, dar bineînţeles că Geoană era prea supărat şi vroia să-şi ia jucăriile acasă. Vă daţi seama ce pereşedinte am putea avea? Din punctul de vedere al jocurilor politice de interes, cât de mare poate fi deosebirea de Băsescu?

Sorin Oprescu
Oprescu a avut o atitudine care mi-a dat de la început de bănuit. Imediat după câştigarea alegerilor pentru Primăria Capitalei a cochetat cu ideea candidării la Preşedinţie, pe care a respins-o mult timp, dar despre care a vorbit nejustificat de des. Practic, această campanie electorală prelungită arăta faptul că numai la primărie nu-i stătea gândul şi că de la bun început avea Cotroceniul în vizor. Un gospodar serios termină treaba începută înainte de a trece la alt proiect major. Nu sunt de acord cu această candidatură la preşedinţie pentru că la Primăria Bucureşti au fost mereu temporari care au început proiecte pe care le-au lăsat apoi în suspensie (din 1990 nu a fost niciun primar mai mult de 4-5 ani; de fapt, de prin 1883, dar asta-i altă poveste). De aceea cred că, poate, necâştigarea alegerilor ar putea fi un câştig pentru Capitală.

Discursurile sale sunt la fel de monotone ca ale celor din sistem. Întrebat de măsurile concrete pe care le va lua ca preşedinte a răspuns cu generalităţi. Că vrea să lupte împotriva corupţiei, că s-a săturat de suferinţele oamenilor, de sărăcie, că vrea să facă bine României. Era de aşteptat un astfel de discurs. El chiar face parte din Sistem. Totuşi, Oprescu are decenţa să recunoască deschis asta şi trebuie s-o apreciez.
Dar de ce fel de sistem vorbim? Să nu-l punem în aceeaşi oală cu toţi politicienii! A salvat vieţi, a adus bucurie multor familii şi mereu a încercat să facă bine, conform convingerilor socialiste, de altfel. Fiind medic, trebuie să ştie foarte bine ce e suferinţa.

Chiar dacă nu-i accept susţinerea sa pentru tot ceea ce a făcut Iliescu, i-am admirat curajul de a ieşi din PSD în aprilie anul trecut pentru că nu a fost sprijinit de partid. Totodată, deşi mulţi se aşteptau să reintre după Locale înapoi în partid, şi-a păstrat aceeaşi poziţie. Probabil că mulţi se vor întreba acelaşi lucru şi dacă va câştiga Preşedinţia ţării (în sensul că dacă va susţine politica PSD, nu dacă va reintra în partid, pentru că preşedintele nu poate face parte din niciun partid). Oricum, toată lumea ştie că are convingeri socialiste. Întrebarea pe care mi-o pun eu este alta. Dacă nu va avea cumva nişte datorii de plătit unor susţinători financiari din campanie? Deocamdată îl creditez cu intenţii bune.

O radiografie a ceea ce a făcut până acum la Primărie? Să fim oneşti. La câte sunt de făcut aici, prea puţin timp a trecut. Doar aşa ca să cârcotim şi să ne dăm cu părerea că nu a făcut decât cel mai lung cârnat din lume şi cea mai mare adunare de Moşi Crăciuni? Mai bine nu. Hai să aşteptăm câţiva ani şi apoi să tragem linie!

Corneliu Vadim Tudor
Este cel mai extremist candidat la Preşedinţie, atât ca discurs, cât şi ca idei promovate. A fost membru activ PCR, un slăvitor al Partidului şi al cuplului Ceauşescu şi un beneficiar al avantajelor delaţiunilor din timpul comunismului (deşi CNSAS a hotărât în 2004 că n-a făcut poliţie politică cu 5 la 4 voturi ca o decizie politică, în ciuda tuturor protestelor). A fost cel mai violent opozant al Condamnării Comunismului în urma Raportului Tismăneanu.
Chiar dacă s-a mai ponderat în ultimii ani în discursurile antisemite şi xenofobe, nu cred că s-a produs vreo schimbare şi în gândire. CV Tudor este un politician captiv într-o capsulă temporală. Ideile rasiste şi naţional-extremiste i-ar fi fost de folos în alte perioade istorice, dar nu mai târziu de ’90 (probabil că mulţi români ar vrea şi ei ca anumite minorităţi etnice să dispară pur şi simplu din ţară, dar în ziua de azi altfel se rezolvă aceste probleme).
Cred că, alături de Gigi Becali, reprezintă cel mai ruşinoş segment din pătura politică a ţării, mai ales că ambii au ajuns europarlamentari. Dar, până la urmă, ei sunt un ciob din oglinda spartă în care se reflectă poporul român.

Gigi Becali
Este parvenitul suprem gen Tănase Scatiu, ajuns pe treptele înalte ale societăţii prin acumulări de avere pentru care Justiţia are încă alte treburi decât să le elucideze. Esenţa mârlăniei prin cel mai mizerabil comportament. Există o imagine, pe lângă multe altele, ce spune totul despre ciobanul din el: era într-o zi de 8 martie o fată cu o floare în mână la piept, iar el a făcut-o zdreanţă.
Mi-e ruşine că tocmai presa, din care fac parte şi eu, este cea care l-a ridicat prin mediatizarea excesivă. De aceea mă opresc aici.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!

P.S. Mâine, ultimii candidaţi.


Răspunsuri

 1. „ei sunt un ciob din oglinda spartă în care se reflectă poporul român. ” Dureros dar adevarat. Macar de am reusi sa ascundem cat de cat cea ce suntem poate in viitor ar disparea de tot

 2. Ehh ma mir cum ai rabdare sa vb de personajele noatre politice.Doar iniante cu cateva luni Vadim il jignea si il facea in tot felul pe Becali si cand au fost europenele s-au impacat .Eu cateodata ma gandesc cine dracu ii voteaza pe astia doi,ca ei nu au nimic politic in ei:nici discurs,nici minciunele plauzibile nimic.Chiar stau si ma gandesc de ce l-as vota pe Becali?Pentru ca….. nu gasesc niciun argument.Si acuma e normal sa ma gandesc de ce nu l-as vota: din milioane de motive si pt ca un presedinte trebuie sa aiba putin habar sa ne conduca,sa aiba o educatie,o scoala ceva.Stiu si Berlusconi are unele trasaturi mai romanesti si mai face si el boacane dar pt tara face cat de cat.Ai dreptate,presa l-a facut asa public,dar nu numai pe el si pe domnisoarele dezbracate si iubitele si surorirle lu X ,mari fotomodele si domnisoare de „succese”.Dar ce mai conteazaca;ei asa ne iau de tampiti .

  • „ma mir cum ai rabdare sa vb de personajele noatre politice“ – recunosc că pe parcurs mi s-a acrit să vorbesc despre ei, dar nu pot să las treaba neterminată 😉

 3. Mircea Geoană este unul dintre cei mai buni diplomaţi pe care i-a avut România în ultimii 20 de ani. Îşi va folosi relaţiile din SUA şi de la nivelul UE pentru a aduce investiţii pe termen lung în România şi pentru a scoate ţara din criză. Sa nu uitam ca Basescu nu şi-a respectat promisiunile şi nu a făcut nimic să ajute economia!

 4. Sunt sigura ca GEOANA ESTE SINGURUL ce si poate respecta angajamentele ce le face romanilor ..relatiile lui cu tarile straine o sa ne ajute sa iesim din criza ecnomica..este unul dintre cei mai buni diplomati ce I a avut tara asta….este un lider care uneste oamenii..este un om al stabilitatii, al linistii sociale..al stabilitatii ..este un om care l poate invinge pe besecu inca din turul 1 ..are votul si increderea mea..

 5. Si Geoana ce a facut?:))

 6. Apropo, persoana care a scris ca Geoana are sustinerea tarii…mi se pare o minciuna si e incorect. El nu are sustinerea mea si eu fac parte din cetatenii acestei tarisoare,de ce vb si in numele meu si a multor persoane care nu il plac si nici nu o sa il voteze?
  Cea/cel care a scris sa vb in numele sau sau a partidului din care face parte nu,nu in numele tuturor pt ca eu nu il sustin.
  Vezi Afrindia 😉 cum e si liderul asa sunt si sustinatoriii : vb aiurea, fara sa gandeasca sensul cuvintelor lor si ne baga pe toti in aceasi oala.
  Cu riscu de a ma repeta: NU IL SUSTIN PE GEOANA deci Afirmatia „Geoana are sustinerea tarii” e FALSA 😉

 7. Despre Becali ai scris cam mult ( poate prea mult). Iar de restul sunt de acord… Ma bucur sa vad ca mai exista inca cineva cu aceleasi pareri. “ei sunt un ciob din oglinda spartă în care se reflectă poporul român.” Cam mare ciobu’, prea mica oglinda, sunt multi care (cica) ne reprezinta. De data asta o sa merg la vot sa nu raman cu gustul amar ca la europarlamentare cand am ramas gura-casca (si la propriu) la vederea rezultatelor. Iar fata care isi sustine „partidul” si el lider maximo sa se duca mai des la intalniri sa i se spele mai bine creieru’ ca a scris cam putin de lauda… … P.S. Sunt un minoritar mai minoritar decat minoritarii aproape majoritari (datorita ratei ridicate de inmultire excesiva).

  • În general, scriu puţin despre cei ca Becali pentru că felul meu de-a fi e să nu-i prea bag în seamă. Pentru cei ca el, fie politicieni, sportivi, vedete TV, colegi de şcoală, de muncă etc. cea mai bună metodă e noncomunicarea. Dacă nu-i bagi în seamă, vor vorbi mai puţin şi, ca atare, vor avea mai mult timp să gândească… dacă vor 😆


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: