Publicat de: afrindia | 12/11/2009

Ultimele boabe de fasole

Remus Cernea
Candidatul Partidului Verde (a nu se confunda cu Partidul Ecologist) este reprezentantul generaţiei tinere, al celor care interacţionează pe reţelele virtuale de socializare. A studiat la Facultatea de Filososfie, cu accent pe filosofia politică, şi are 35 de ani, fiind cel mai tânăr candidat.
Vine după foarte multe participări active la protestele sociale (cazul Parcului Carol este unul dintre cele mai notorii) pentru salvarea anumitor parcuri, monumente sau pentru drepturile minorităţilor, drepturile religioase şi civice, proteste care de foarte multe ori şi-au atins scopul. Implicarea activă în mişcările sociale şi atingerea scopurilor îi oferă, din punctul meu de vedere, cea mai mare legitimitate de a candida la Preşedinţie.
Cred că putem spune că este singurul ce reprezintă şi cea mai activă categorie a societăţii, dar şi cea cu cel mai mic grad de prezentare la vot: tinerii. Ei, de fapt, noi suntem practic viitorul ţării şi singura şansă de schimbare reală a ţării.

Are discursul clar şi logic cu accente pe medierea conflictelor între instituţii, pe care le vede inevitabile în societatea noastră, educaţia, cercetarea ştiinţifică şi cultura, drepturile omului, politica externă şi relaţia cu comunităţile româneşti din afara graniţelor şi bineînţeles agricultura verde şi tehnologiile ecologice.
Vine cu un concept mai avansat decât contractul de 200 de zile al CDR-ului în caz de eşec şi anume demisia scrisă în alb a premierului desemnat contra promisiunii de respectare a programului de guvernare. A declarat că premierul desemnat de el va fi preşedintele Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, sau o femeie din rândul managementului privat.

Ca puncte ce-l dezanvantajează putem menţiona aspectul de nonconformist (tricou şi păr lung), care pe mine nu mă deranjează, dar care e foarte probabil să nu aibă lipici la peste o anumită vârstă a electoratului. Estetica discursului său este uşor elitistă ceea ce l-ar putea face, de asemenea, inaccesibil unei mari categorii de populaţie. Totodată, Cernea a fost foarte activ pe scena civică, dar foarte absent pe cea politică, iar votanţii votează imaginile politice.
Chiar dacă nu prea are şanse pentru acest mandat, dacă va insista la următoarele alegeri, iar în următorii cinci ani va fi tot mai mai activ şi din punct de vedere politic, atunci cred că am găsit „catârul“ pe care-l căutam.

Ovidiu Iane
Candidatul Partidului Ecologist din România are de curând funcţia de preşedinte al partidului şi este cunoscut mai degrabă pentru răspândirea în presă a informaţiilor din raportul Armaghedon II din perioada guvernului Năstase, pentru care a şi stat în arest trei zile. Este vorba de informaţii despre exploatarea prin pescuit comercial în bazinul piscicol Acumularea Valea Vlăsiei.
Deşi are un discurs nu prea bine structurat, principalele priorităţi economice ale sale sunt, pe lângă tehnologiile şi agricultura ecologică, simplificarea fiscalităţii, oprirea mafiei din domeniul energiei şi stoparea rambursărilor ilegale de TVA.

Nu voi mai insista pe restul candidaţilor pentru că fie sunt prea puţin cunoscuţi, fie sunt prea puţin activi în media pentru a fi cunoscuţi (unii chiar acuză că au fost restricţionaţi), fie nu au prezentat oficial încă niciun program.
În ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii minorităţilor maghiare şi rrome, nu cred că au dreptul moral de a candida din moment ce declară că o fac pentru drepturile minorităţilor pe care le reprezintă. Aşa cum oricine e preşedinte trebuie să reprezinte toţi cetăţenii români, nu numai naţionalitatea română, ci şi pe maghiari, ţigani, turci, sârbi, lipoveni etc., la fel se pune problema şi invers. Candidaţii minorităţilor nu pot candida pentru apărarea drepturilor minorităţilor, ci pentru reprezentarea tuturor cetăţenilor ţării. ASTA SPUNE CONSTITUŢIA. Pentru apărarea drepturilor minorităţilor există alte instituţii mult mai eficiente.
Şi pentru a nu fi bănuit de xenofobie îl dau ca exemplu pe Obama care a candidat nu pentru apărarea drepturilor afroamericanilor, ci pentru drepturile tuturor americanilor.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

  1. Intradevar,ei cred ca acuma e America si o sa alegem rromii.Ei candideaza asa,pt binele minoritatilor ;cred ca nu au citit juramantul si putin asa Constitutia ca in Constitutie juramantul e scris „Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a POPORULUI ROMAN……etc ” eu nu vad ca scrie nicio minoritate sau etnie . Ma mir ca nu au asa putin respect fata de Romania,ca noi daca mergeam la maghiari in tara si candidam cred ca ne si dadeau aia naiba 😉 Dar nah …au si ei un respect fata de tara unde locuiesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: