Publicat de: afrindia | 18/02/2010

Gigel a fost cizmar

Gigel a lucrat ca cizmar înainte de Revoluţie. Rareori declara la Stat banii rezultaţi în urma comenzilor clienţilor, restul băgându-i în buzunarul său. De cele mai multe ori se alegea doar cu ciubucuri pe care le cheltuia pe băutură. Banii declaraţi la Stat erau uneori chiar mai puţini decât însuşi salariul lunar. Era bine. Nu se lucra la performanţă, iar dacă unui şef de pe la vreun inspectorat i se părea ceva dubios, se găsea o şpagă şi pentru el.

Dar până la urmă Ceauşescu a fost împuşcat iar cizmăria, ca multe alte făbricuţe socialiste, a fost închisă pentru că nu producea nimic. Soţia lui Gigel, în schimb, a ştiut unde să meargă pentru a obţine un certificat medical. A dat spagă în stânga şi dreapta, la medici, la inspectori şi a obţinut până la urmă o decizie de pensionare pe caz de boală, iar la scurt timp şi o pensie frumuşică de invalid. Iar soţia lui Gigel era foarte mândră de reuşita sa. Avea şi de ce. Era vorba de încununarea eforturilor unui instinct de supravieţuire. Nu la ea era problema morală, ci la cei care au făcut posibilă pensionarea. Ironia sorţii a făcut ca până la urmă Gigel, de atâţia ani de beţie, să ajungă invalid de-adevăratelea.

Mi-a fost oarecum ruşine de colegii de breaslă care au sărit imediat ca arşi atunci când au auzit că Ministerul Muncii vrea să verifice cele 900.000 de pensii pe caz de boală. „Săracii pensionari. După ce sunt loviţi de soartă, mai vine şi Guvernul şi-i mai buşeşte o dată cu aceste controale.“ Reacţia unei părţi de-a presei a fost de a lovi în guvernanţi doar de dragul de a lovi. Dar faptul că aproape 30% dintre aceste pensii au fost obţinute ca Gigel nu ar trebui să ne surprindă. Să vă povestesc şi de Marcel sau de Ionel? N-are rost. Fiecare dintre noi cunoaşte cel puţin unul dintre ei.

Problema-i alta. Uite că eu nu cred ce spune ministrul Şeitan, că se vor face controale timp de câţiva ani până când vor fi triaţi cei 900.000 de pensionari de toţi Gigeii, Marceii şi Ioneii. Anul trecut, un alt ministru spunea că funcţionarii români sunt prea nesimţiţi şi că au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi schimba atitudinea 😆 Un lucru sigur pe care-l poţi învăţa în România este să nu crezi nimic din ce promit guvernanţii. În cel mai rău caz, se poate umfla piaţa spăgilor pentru certificatele medicale pentru astfel de pensionări.
Apropo, dacă ştii de un alt Gigel şi câţi bani „a investit“, spune-ne şi nouă, poate mai învăţăm şi noi ceva.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. Oribil articol, stupefiant de „orb”.Din fericire, Dumnezeu exista, dar din pacate exista unii ca tine.

  • Ok, Vio. Poate-mi dai nişte detalii sau acel orb între ghilimele e într-adevăr cu sens opus?

 2. he he he.

  Cred ca unii se simt cu musca pe caciula. Este intradevar groaznic. Ii tinem in spate pe toti acesti descurcareti de 20 de ani. Eu personal as merge mai departe si i-as lua si pe domnii / doamnele care au folosit parafele pentru aceste creatii. Ceva miros de puscarie ar merita cu prisosinta. Poate si niste incercari de recuperare a pagubelor.
  Dar aici este si problema: in Romania inca nu a platit nimeni pentru ce s-a furat, si judecand la rece d’aia functionarii statului fura ca in codru. Sau dau cadouri (evident pe bani) ca doar nu le dau din buzunarul lor. La noi nici macar nu exista precedente pentru a-i face macar sa se gandeasca de doua ori cand dau cu stampila.

  • Mai pe româneşte, cei cu parafele au intermediat un furt. 😉

 3. Pai hai sa dam numere.

  Ca sa o iei anul trecut te costa 4k RON, asta daca erai deschizator de drum sau 5k RON, daca erai intr-un sat plin de pensionari. Practic diferenta de pret era data de un „broker” de pensii, pentru ca el era cu relatia, si trebuia sa-si scoata si el parleala.

  Dura cam 2-3 luni pana terminau actele, si erai un fericit bolnav.

  Nu cred ca au fost zone in care n-a prins sistemul asta, dar daca ar fi sa zic pe unde erau cei mai multi cred ca in Ardeal. Si ai fi zis ca acolo oamenii nu sunt invatati sa fure, eh, invata repede.

  • Păi, ca zonă, ai văzut că şi ministrul spunea de Dâmboviţa, de exemplu, unde sunt sate numai cu pensionari pe caz de boală.

 4. Nici macar. Daca portarul de la banca iti deschide poarta si safe-ul noaptea ca sa poti sa-l golesti se numeste complice si nu intermediar. Este mai vinovat decat hotul pentru ca fara el nu s-ar fi realizat furtul si ca atare nu ar fi existat actul criminal in absenta lui. Dar cand portarul se duce bine merci la serviciu a doua noapte si deschide safe-ul si a doua si a treia si a multa noapte si nimeni nu-l baga in puscarie inseamna ca portarul este mana in mana si cu directorul si cu directorul directorului si realizi ca defapt el este varful ice-bergului.

 5. Gigel a iesit bine la control? Sau a scos nevasta la inaintare??

 6. Stiu pensionari ca brazii, sanatosi si buni de munca inca 5-10 ani de la data pensionarii. Si-au deschis asociatii familiale sau PFA si fac comert linistiti.
  Mai stiu o ruda handicapata din nastere care a trebuit sa dea spaga la control…Si atunci unde este echitatibilitatea statului? Cu cei reali asistati sociali se joaca, iar cu cei „inchipuiti” ii incurajeaza!

 7. Linia nu e cam fina? Adica Gigel bea – asta e rau. Gigel bad! Costel poate a fumat tutun. E mai bine? Iar Dorel poate nu si-a mancat legumele.
  Care trebuie pedepsit si care nu?
  Mai bine s-ar limita la apevistii care au aparat de zor patria in timp ce nimeni nu o ataca, sau la magistratii care au pus la punct cel mai criminal si corupt sistem judiciar din Europa.
  Daca ii taie pensia unui general de fotbal de la Steaua poate hrani 12 Gigei alcoolizati cu banii respectivi.

 8. Ce mi-e Guvernul, ce mi-e RATB-ul tot aia e.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: