Publicat de: afrindia | 01/04/2010

Ţara cu 365 de zile de 1 Aprilie

Te trezeşti ca-ntr-o dimineaţă obişnuită şi te duci la baie să te speli pe faţă. Apoi te uiţi-n oglindă şi-ţi zici: Azi voi emigra!
Dar imediat te pufneşte râsu’ pentru că ast-ar fi cea mai bună farsă de 1 Aprilie.

Deschizi geamul la cameră. O dimineaţă frumoasă de primăvară? Un şofer nervos claxonează ca descreieratu’ fiin’că şi-a parcat unu’ maşina-n faţa lui şi nu mai poate ieşi să plece la muncă. Aşa că ţine claxonu’ ăla până cân’ scoate unu’ capu’ la fereastră. Te zgârie la timpane, ştiu, dar, pân’ la urmă nu-i decât o farsă. Nu ştiu a cărui şofer dintre cei doi, dar cu siguranţă tre’ să fie o farsă.

Ieşi din bloc şi-ncerci să te fereşti de rahaţii câinilor vecinilor, dar, ca şi-n viaţă, te fereşti de-un rahat şi dai-ntr-un câcat. Hai, nu te enerva! Au făcut şi câinii o farsă. Tu eşti băiat inteligent ş-ai simţul umorului.

Dai să traversezi strada pe la trecerea de pietoni că-i verde, dar trece razant un „domn“ cu un „tanc“ 4×4. „Dă-te, bă, muistule! Eşti prost, nu vezi că trec io?“
Hai, nu mai fi aşa sensibil! Te-a alintat şi ăla puţin.

Iar ziua abia a-nceput.

Sunt lucruri pe care le păţim foarte mulţi dintre noi, sper eu că nu toate odată, într-o singură zi, pentru că altfel ne-am pierde minţile. În orice caz, nu ne este străin faptul că românii, în marea lor majoritate, au un grad foarte mare de nesimţire, mârlănie, mitocănie, mahalagism, spune-i cum vrei tu, acel bazar genetic al comportamentului oriental de care mereu vorbesc.

Nu e peste tot la fel. În aglomeraţiile urbane, unde ne respirăm aerul unul altuia, gradul de insensibilitate şi indiferenţă faţă de cel de alături e mai mare. Dar cred că prin structura noastră suntem mai expuşi în a deveni aşa, atunci când ajungem „într-o ladă cu mere stricate“.

Am observat, în schimb, un lucru. Ca să supravieţuieşti psihic într-un astfel de mediu, trebuie să-ţi dezvolţi o anumită stare de autism. O stare mentală de detaşare faţă de orice îţi poate strica buna dispoziţie sau dispoziţia, în general. Nu vorbesc aici de a răspunde la nesimţire cu nesimţire sau indolenţă, ci de capacitatea de a face abstracţie. De o capacitate mentală de a rupe legătura dintre semnalele mizeriilor din jurul tău şi zona din creier, inimă şi orgoliu care vibrează şi care, de multe ori, reacţionează negativ, violent. Ca şi cum cineva te-ar înjura iar tu l-ai vedea fără să-l auzi şi fără să înţelegi ce spune pentru că ai dopuri în urechi sau căşti la care asculţi muzică. Astfel, informaţia este bruiată sau mult diminuată şi nu mai ajunge la destinaţie.

Acelaşi lucru şi cu mizeriile politice pe care le vezi zilnic la televizor. Doar nu o să te consumi acum pentru fiecare porc despre care afli în fiecare zi cum a mai furat din banii tăi, pe care n-o să-i vezi niciodată înapoi. Pur şi simplu trăieşti într-o ţară a farselor, a glumelor proaste, şi nu ai ce face. Ori accepţi, ori înnebuneşti. O lege de-a lui Murphy spune că „Atât timp cât nu-ţi pasă unde eşti, nu te poţi rătăci“.

Ştiu că sună frumos în teorie şi că în realitate îţi vine să-i crăpi capul ăluia care scuipă cojile de seminţe în faţa ta sau să spargi televizorul atunci când vezi un ministru că îţi spune zâmbind cum tu vei plăti încă o taxă în plus pe lângă alte două pentru acelaşi serviciu. Eu am reuşit să ajung la acea detaşare, probabil că de aceea scriu cu mai puţin patos şi cu mai mult sarcasm.
Dacă tu nu poţi, atunci consideră că în fiecare zi e 1 Aprilie şi că toţi nebunii, porcii, cretinii, berbecii şi hoţii au o scuză. 🙂

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. NU E BINE!!! Am evoluat, ca specie, pentru ca ne-a pasat, ne-a durut si am avut pretentia de a fi cei mai buni de pe pamant. De ce mai ai indemnurile astea dragute „romane fii mai neamt”, etc. daca vrei sa consideram totul o mare pacaleala? Am fost chemata la scoala pt. ca fiul meu natural ( „zecist” in clasa XI) a luat un 5 la stiinte, pe nedrept, si pentru ca nu a reactionat nicicum diriginta mi-a spus ca fiul meu dezvolta o forma usoara de autism.Replica fiului meu a fost:”exact la asta nu se astepta profa’ „.Intr-adevar, s-a adeverit, acea profa’ a dorit sa-l provoace, sa ne provoace. Nu a reusit si a ramas cu frustrarea. Daca nu reactionam la mizeriile din jur acestea se vor inmulti si ne vor coplesi la un moment dat. Suntem oameni care au si drepturi, nu doar obligatii si, daca e nevoie, trebuie sa ni le revendicam. Te rog sa te enervezi si scrie cu patos si lasa sarcasmul pentru blazati. Sper ca a fost o pacaleala de 1 aprilie.

 2. intre deschis geamul si rahatii cainilor, mergea ceva cu >>>privesc in zare in stanga si in dreapta….nici urma de autobuze sau tramvaie….toata lumea merge pe jos in pas vioi….prima surpriza de azi e greva de la RATB 🙂

 3. Dar ce ai cu berbecii mai ales acu de pastele portocaliu …cu lumina portocalie am vrut sa zic (aia violet e de craciun)

 4. Detasarea de care vorbesti am incercat sa o aplic, functioneaza pana la un punct! Cum nu exista vaccin impotriva nesimtirii si indolentei, nu ne putem dezvolta o imunitate, astfel incat, uneori
  ajung sa ma gandesc ca traim intr-un sistem al absurdului si al sharadei! Nu cred sa aiba cineva atata simt al umorului pentru cate se intampla in tzara asta!!!

  Draga remi, priveste latura optimista a lucrurilor si spune-ti: „multumesc Ratb pentru modul sanatos in care mi-am inceput ziua!” O plimbare de dimineatza, pe o vreme superba! 🙂 Din mai bine de 10 km pana la munca, jumatate i-am facut pe jos!

 5. Off-topic:
  1. Pe un alt blog am participat la o “disputa” verbala cu un alt Victor.
  Intrucat toate comentariile apareau sub acelasi nume, situatia a dus la confuzii in randul cititorilor, nemaifiind clar cine ce sustine.
  Urmare a acestui fapt, am hotarat ca de acum inainte pe toate blogurile sa nu mai postez sub numele “Victor”, ca pana acum, ci – dupa cum poate fi constatat – sub cel de “VictorCh”.
  2. Nu stiu DE CE nu mai primesc prin mail newsletter-ele de anuntare a noilor postari pe acest blog. CE pot sa fac pt remedierea situatiei?

 6. 1. Dacă se va întâmpla asta şi aici, pot schimba din administrator numele pentru diferenţierea interlocutorilor.
  2. Am verificat lista celor înscrişi la newsletter şi eşti acolo. Poate e de vină faptul că nu am mai avut timp să scriu atât de des în ultima vreme. 😛

  • Multumesc pt raspuns.
   Sper sa nu se mai iveasca situatia si acum, dupa completarea numelui. La un moment dat SI POSESORULUI BLOGULUI i-ar fi fost greu sa se descurce – doar eventual dupa adresa de mail, sau alta caracteristica de individualizare.
   SI EU imi verificasem abonarea – si ESTE. Poate-o fi ce spui… (In contextul dat, limba o scoti – dumneata – la dumneata, nu la mine! 😛 😀 Mie imi pare rau ca nu „te” mai citesc, dar – dupa parerea mea – de pierdut pierzi dumneata.)

   • Într-adevăr era o autoironie. Limba era la mine scoasă. 😉
    Stai liniştit, că nu sunt pe moarte. Doar că am avut foarte puţin timp în ultima vreme. Încerc pe viitor să fiu tot mai activ cu postările.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: