Publicat de: afrindia | 22/12/2010

Lecţii ale Comunismului învăţate prea bine

În ultimii ani, rememorările vieţii din vremea Comunismului nu mai pun accentul atât pe ceea ce ţinem minte de atunci şi cum ni se pare acum, cât pe ce ştiu despre acel regim şi Revoluţie cei care aveau doar câţiva ani sau care s-au născut după ’89. Ne ofuscăm când auzim de la ei răspunsuri lacunare, un amestec confuz de informaţii auzite de la părinţi, văzute la televizor sau când vedem că mulţi nu ştiu nimic şi nici măcar nu-i interesează.

N-ar trebui să ne mire. Pentru ei e o lecţie rece de istorie. Aşa cum am trecut recent pe lângă mormântul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi nu am simţit nimic special sau cum îmi povestea bunica despre viaţa grea la patronii din Bucureştiul interbelic iar eu „respiram“ doar parfumul acelor vremuri, la fel se întâmplă şi cu ei. Pentru mulţi pare chiar ceva exotic, greu de conceput acum.

Dar în loc să ne simţim ofensaţi, mai bine ne-am gândi de ce mulţi spun că era mai bine atunci. Poate pentru că am învăţat unele lecţii ale Comunismului mult prea bine? Am învăţat să cârpim, să tărăgănăm, să ne lamentăm în ideea că lasă că merge şi aşa sau că încă e bine sau că se poate şi mai rău. Dacă vorbim de cei care ne guvernează, atunci pot spune că am învăţat foarte bine să ne descurcăm, să ne orientăm, să căutăm aproape exclusiv scurtăturile pentru înavuţire pentru că munca e pentru proşti, să băgăm mâna până la umăr în sacul public, fără (poate şi asta e tragic la noi) a face măcar ceva pentru comunitate căci deturnarea de fonduri şi parandărătul se mai practică şi la alţii, şi tot aşa mai departe. Aceste lecţii au fost tocite şi răstocite decenii la rând, în mare parte pentru că a trebuit să supravieţuim sau pentru că alţii nu au avut chef de chinuri, poate nici nu mai contează, important e că sunt bine fixate în ADN-ul nostru şi că o rană de aproape o jumătate de secol nu se cicatrizează atât de repede. Mai ales când bolnavul tânjeşte după vremea suferinţei!!!

Cât de imbecil poţi să fii pentru a susţine că era mai bine înainte?! Dacă acum îţi vine să vomiţi la logoreea politicienilor, dar ai telecomanda în schimb, cum crezi că ai putea înghiţi cu forţa „voma de lemn“ a altora? Dacă acum ai internet, cărţi, informaţii la discreţie, cum crezi că ai putea risca ani grei de închisoare doar pentru o fiţuică scrisă de vreun disident? Dacă acum orice analfabet devine vedetă pentru că spune o prostie pe Youtube, cum crezi că ai putea trăi cu frica de a deschide gura? Dacă acum îţi poţi alege bucata cea mai mare din vitrina magazinului, chiar dacă e situaţia economică actuală, cât de mult ţi-ar plăcea să te zbaţi şi să te ascunzi de vecini pentru că ai o copită de porc în sacoşă. Mai vrei exemple? Eu zic mai bine să gândeşti înainte de a deschide gura şi să nu cauţi întunericul dacă realitatea e oribitoare.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!

P.S. Aseară a fost pe TVR 1 prima parte din Amintiri din Epoca de Aur de Cristian Mungiu, iar azi la 22:15 e partea a doua.


Răspunsuri

 1. ..vocea poporului? „să cârpim, să tărăgănăm, să ne lamentăm … să ne descurcăm, să ne orientăm, să căutăm” etc.
  cand o sa invete oamenii sa vorbeasc in nume propriu si nu in numele tuturor?>

  • „…de ce MULŢI spun că…“, deci nu vorbesc în numele tuturor. Un bun pont e să fii mereu atent la nuanţele date de adjective şi adverbe 😉
   Dar nici nu ştii ce oportun e comentariul tău.
   „N-am învăţat exerciţiul autocriticii, noi ca popor.“

 2. hmm… aveam şi înainte de ales: să nu îmbrăţişăm cele auzite sau să închidem televizorul.

  • Gabi, uiţi de şedinţele UTC-iste, de partid, de indicaţiile „preţioase“ ale tovarăşilor profesori la munca patriotică, discutarea planurilor la serviciu etc. etc. etc. Te loveai de ele peste tot.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: