Concursuri-1

Concursul s-a încheiat. Câştigătoarea este Irina Şuţ, concurenta ce s-a semnat cu „o mamă“ (de aceea e bine să treceţi un nume în loc de iniţiale sau substantiv comun ;), pentru a nu exista suspiciuni privind corectitudinea concursului). Dna. Şuţ este din Cluj-Napoca şi are 51 de ani.

Ce ar putea fi mai interesant decât un concurs pentru câştigarea unei cărţi? Probabil că unul pentru un BMW, o vilă sau o vacanţă în Dubai. Ei, dar eu nu am aşa ceva. În schimb, am o carte oferită de Meteor Press, „Omul în căutarea sensului vieţii“, de Viktor Frankl. Nu trebuie decât să postaţi un comentariu despre cum vedeţi voi nesimţirea la români (la români ca reper, pentru a nu fi generali). Poate fi o părere, definiţie, o scurtă istorisire a unei păţanii, orice are relevanţă. Nu postaţi mai multe răspunsuri decât dacă sunt idei diferite. Bineînţeles că nu voi aproba răspunsurile cu limbaj vulgar. Perioada concursului este 4-16 august 2009. Cel/cea cu răspunsul cel mai pertinent sau interesant va primi cartea premiu.

Omul în căutarea sensului vieţii, Viktor E. Frankl057_Omul-sensul vietii_9-6_2.indd Scrisă  în  1945,  Omul  în  căutarea  sensului  vieţii  a lui Viktor  Frankl (1905-1997)  este o  carte  cu un  destin de excepţie.  Tradusă  în 22 de limbi,  în America s-a vândut în peste două  milioane de  exemplare şi a fost inclusă în categoria „celor mai  influente zece cărţi ale Americii“, iar ediţia din 1984 după care s-a făcut prezenta traducere în limba română reprezintă a 73-a ediţie publicată în limba engleză, cartea ajungând însă ulterior şi la a 143-a ediţie. Cartea lui Frankl conţine istorisirea vieţii unui om care, dintr-un număr, a redevenit o persoană. Autorul a trăit experienţa a trei ani de teroare în lagărele naziste ale morţii de la Auschwitz şi Dachau. În timpul suferinţei îndurate şi parţial din cauza acesteia, şi-a pus la punct viziunea psihoterapeutică originală cunoscută sub numele de logoterapie. În centrul teoriei sale stă convingerea că forţa motivatoare fundamentală a omului este căutarea sensului existenţei. Potrivit lui Gordon W. Allport, cartea reprezintă „mai mult decât povestea biruinţei lui Viktor E. Frankl asupra morţii: este o remarcabilă combinaţie de ştiinţă şi umanism şi o introducere în cea mai semnificativă mişcare psihologică a zilelor noastre“.

Viktor E. Frankl (1905–1997) a fost profesor de neurologie şi psihiatrie la Universitatea din Viena. Timp de 25 de ani a fost şef al Clinicii de Neurologie din Viena. Logoterapia a ajuns să fie cunoscută drept „cea de-a treia şcoală vieneză de psihoterapie“. Frankl a ţinut cursuri la universităţile Harvard, Stanford, Dallas şi Pittsburgh şi a fost professor de logoterapie la U.S. International University din San Diego, California. Cele 32 de cărţi scrise de el au fost traduse în 31 de limbi.

Răspunsuri

 1. […] Concursuri […]

 2. Nesimtirea
  Este noua scara de valori a romanului. este cea pe care epatarea, limbajul vulgar sau de maidan, manelele ascultate la maximum fac legea.
  Este inversara ordinii firesti in ochii celor mai in varsta.
  Pe noua scara de valori, pe scara nesimtirii a avea bun simt este o tara sociala.
  Acum nu te mai poti lauda prin cunostintele tale acumulate prin truda si ore de toceala ci prin banii castigati in ultima seara la barbut.
  Pe scurt este nesimtirea la romani este debuseul unei natii sau a unei generatii de sacrificiu intelectual pentru care dictonul dupa care se ghideaza este un celebru refren al nu mai putin celebei formatii Queen: „we need no education”.
  aceasta gneratie se inchina la Guta si Adrian Minune si pentru care Eminescu sau Gothe sunt DJ sau barmani.

 3. nu vreau sa critic pe nimeni, dar cu ce ne ajuta daca vorbim despre nesimtirea la romani, daca o ridicam in slavi si folosim cuvinte marete? tragem vreun folos din asta? mai bine haideti sa vorbim despre cum am putea combate nesimtirea si civiliza romanii.. sa va spun cum am inceput eu? mergeam in drum spre serviciu si din fata mea venea un tip la vreo 40 de ani asa.. isi aprinde o tigara si arunca pachetul gol pe jos, cam pe la picioarele mele.. nu i-am spus nimic, l-am luat si l-am aruncat la cosul de gunoi, care era foarte aproape de mine, de el.. m-a vazut si a balbait o scuza.. m-am uitat la el, i-am zambit si i-am spus ca as vrea sa faca si el asa ca mine (si cu o alta persoana) o singura data.. atat..

  • minunat !
   nu pot sa spun mai mult 🙂

 4. […] Concursuri […]

 5. Cred ca la romani nesimtirea este un efect al indiferentei. Suntem indiferenti atunci cand actionam intr-un anume fara fara a ne gandi asta putem deranja pe ceilalti. Dar cel mai rau este cand ramanem indiferenti la actiunile gresite ale politicienilor si nu luam atitudine sa iesim in strada, si asta de 20 de ani incoace. In romania NU EXISTA societate civila in adevaratul sens al cuvantului

 6. Nesimtirea….ea nu are origini interculturale…ea e o stare nefireasca a omului cazut,cazut in necredinta si neiubire fata de Dumnezeu Creatorul si fata de semenii lui… Nesimtirea la romani are note de indiferenta dar si parfum de egoism…e un mod salbatic de percepere a modului in care se poate raspunde la stimul aflati in exterioul unei persoane…care culmea invata de mic sa convietuiacsa civilizat in raport de norme si valori transmise prin educatie…
  Nesimtirea mai poate fi privita si ca un mecanism de adaptare deficitara la o societate indiferenta fata de individualitatea nevoilor fiecaruia ,dar si ca o reactie de aparare fata de cei care nu i-au oferit individului, raspunsuri la timpul potrivit sau in raport de nevoile care le-a avut la un moment dat.
  Nesimtirea isi poate gasi sorgintea si in lipsa de valori morale dar si moral-religioase autentice…anumite norme si valori sunt transferate intre generatii fara a se asigura nimeni de interiorizarea personala si consimtirea individului fata de aceste valori.Cu alte cuvinte fiecare aflam la un moment dat despre bine si rau dar apare discrepanta intre nivelul personal al perceperii binelui si raului si modul in care un alt semen se poate raporta la aceste valori…de aceea mi se pare vital sa armonizam nevoile personale cu ale semenilor…ceva de genul ,,iubeste(-te) si fa ce vrei” caci numai traind in iubire autentica de sine si fata de ceilalti suma actelor tale poate lua o alta intorsatura…benefica…dorita atat de tine cat si de ceilalti…cand te iubesti si te respecti pe tine si cand ii iubesti si ii respecti pe cei de langa tine…nu mai poti face ce vrei…cu nesimtire,cu nepasare,cu indiferenta… cu consideratie, o tanara profesoara (pentru sine si pentru ceilalti)

 7. Nu cred ca se poate vorbi despre nesimtirea unei natiuni… ati citit vreodata un text care se refera la nesimtirea vreunei alte natiuni? Poate vreun text turcesc despre nesimtirea la armeni sau altul nemtesc despre nesimtirea la evrei, sau…

  • Prin tema aleasă n-am vrut să spun că românii ar fi singurii sau cei mai nesimţiţi. Am spus „nesimţirea la români“ pentru a mă referi strict la noi şi pentru ca răspunsurile să nu fie prea generale. Oricum, am notat observaţia ;).

 8. Nesimtitul poate fi un om educat, scolit, chiar politicos. Nesimtitului nu ia daruit Dumnezeu bun simt. Poarta toata viata acest handicap care-i aduce aversiunea celorlalti, care au primit acest dar. Dumnezeu nu a fost mai zgarcit cu romanii. Nu cred ca poti da cuiva bun simt. Educatia face oamenii mai politicosi… e altceva.

 9. nesimtirea la romani este o expresie pleonastica. acest cuvant isi gaseste sensul deplin MAI ALES LA ROMANI.
  pentru romani, nesimtirea este precum oina: sport national (a propos, a mai auzit cineva ceva de oina?).

  in fine, nesimtirea in Romania este, asadar, o VALOARE, un talent, o calitate si, in mare parte, singura sansa de a razbi in diverse.

  imn national si banderola comportamentala.

  asta e nesimtirea romaneasca.

  pute de la o posta si te viruseaza, oricat ai fi tu de simtit.

  n-ai nicio sansa in fata ei.

  tot ce poti face este ori sa o ignori, ori sa vorbesti pe limba ei.

  orice alte incercari marete sau simtite in fata nesimtirii generale romanesti sunt de scurta durata si sortite esecului.

  as fi sugerat ca premiu pentru concurs GHIDUL NESIMTITULUI, de Radu Paraschivescu, acum ceva vreme, dar, dupa cum spunea cineva mai sus, de ce ai vrea sa vorbesti despre asta cand tot ceea ce respiri e NESIMTIRE CURATA?

  ps: am incercat chiar zilele trecute sa traduc cuvantul in engleza pentru un prieten si am avut dificultati. orice varianta as fi gasit, simteam ca traducerea in engleza PIERDE MULT din sensul romanesc. 🙂 de aia zic: NESIMTIREA LA ROMANI e un termen pleonastic. e o caracteristica a neamului romanesc, dezvoltata si umflata dupa Revolutie si infiorator de prospera in zilele noastre. e lipita de Romania pentru ca defineste Romania. cam asta.

  • Nesimtirea nu are frontiere. Cei care o atribuie spatiului nostru o confunda cu lipsa de educatie, cu indisciplina, cu impolitetea, cu incultura chiar. Nemtii sunt mult mai disciplinati si politicosi (au si uitat ca sunt asa datorita unor constrangeri mai vechi), dar au in egala masura nesimtitii lor. Americanii, mai putin educati, culti, manierati, etc, nu sunt mai nesimtiti din cauza asta. Un japonez „cu bun simt” arunca gunoiul pe jos in Tokio ca sa nu-si piarda slujba cei ce fac curatenie, iar in japonez nesimtit arunca gunoiul la cos (zic ei). Este un bun exemplu pentru diferenta dintre nesimtire si disciplina?

  • Un bun exemplu de nesimtire: Propunerea unui alt titlu ca premiu. Lipseste gingasia (bunul simt) de a accepta si respecta punctul de vedere al autorului temei. Ce sa faca el, sa porneasca in cautarea cartii pe care ati propus-o? Nesimtitii gasesc mereu alte situatii in care isi arata handicapul, nu putea trata nici autorul cartii propuse chiar toate exemplele, pentru ca nesimtitii au imaginatia mereu fecunda.

 10. Cum vad eu nesimtirea LA ROMANI ?
  Nu stiu daca nesimtirea are etnie / ori cetatenie, daca la asta te referi. Prin urmare, nesimtirea la romani ca etnie/cetatenie este, dupa parerea mea, rezultatul locului unde ei traiesc, si al conditiilor sociale, istorice, care au format mentalul colectiv pe fondul caruia ea se manifesta. E o nesimtire similara cu a altor natiuni/state din jur, nu e singulara.
  Alta era problema daca ai fi intrebat despre nesimtire in general. Dar, cum ai adaugat „la romani”, ceea ce am spus mi se pare perfect suficient 🙂

 11. Cel mai repede mi-a venit in minte o intamplare de anul trecut si are de-a face cu activitatea de taximetrie.

  Eram in Olanda si am luat, impreuna cu o colega din Elvetia, un taxi spre aeroport. Soferul astepta in fata hotelului in dreptul usii din spate, a deschis usa pentru colega, a luat bagajele, le-a dus la portbagaj si le-a pus cu grija. Pare un film. La fel s-a intamplat si la aeroport cand am coborat. Drumul cu taxiul, vreo 60 km, a fost linistit si rapid, fara condus agresiv si miscari bruste.

  Mi-am „revenit” in Romania, cand soferul de taxi a deschis portbagajul din masina si nu a coborat, mi-am asezat singur bagajul si am inchis portbagajul, apoi a uitat sa schimbe tariful de exterior dupa ce am intrat in oras si am avut discutii la solicitarea bonului stampilat. Bineinteles stilul de condus a fost „mirific” avand toate ingredientele, franari bruste, curbe in acceleratie, schimbari de banda instante…

  Poate are vreo importanta ca ambii soferi aveau varsta in jur de 40 – 50 de ani.

 12. Scurt si la obiect: nesimtirea la romani se vede prin

  1. mizeria care ne inconjoara,
  2. prin lipsa de profesionalism, pregatire si incredere a unor angajati si chiar a catorva angajatori,
  3. prin lenea, barbarismul caracteristice poporului si atitudinea de atotstiutori.

  Si lista continua cu smecheriile si inselatoriile romanilor, egoismul si zgarcenia „liderilor” politici, indiferenta populatiei etc.

 13. Exemplu de nesimtire in randul norocosilor:

  Azi a venit la redactie o doamna, castigatoarea unei carti (o coincidenta). I s-a explicat ca s-a produs o eroare si editura ii va trimite premiul acasa. Ea incepe sa tipe si sa se manifeste ca la usa cortului, sa ne acuze ca nu acordam premiile castigatorilor pentru ca…stie ea…

  Si asa iata cum deranjam utilizatorii de online (care ne scriu in mail-uri „Nu sunte-ti seriosi!”) acordandu-le premii si cerandu-le sa si le ridice daca sunt din Bucuresti…

  Poate pe viitor vom imbunatati si sistemul de extragere … programatorii lucreaza la butonul „Evita-l e nesimt/a”.

  Intamplarea de azi nu are legatura cu acest concurs, mi s-a parut doar o buna ocazie sa subliniez asta si printre participanti …

  Nu uitati de recunostinta si de „cei 7 ani de acasa” cand iesiti in societate …

 14. „sunt trista … am aflat acum 6 luni ca am cancer .. si asa mai mult din greseala caci toti medicii la care am fost nu au aflat ce am.Noroc cu un excelent specialist oncolog care m-a si operat. Atunci parca am simtit ca mai am o sansa… nu mi s-a zis cauza bolii.. dar banuiesc ca cei 27 de ani lucrati la fabrica printre diluanti si urlaturi au ajutat .. cel putin la stres. Dar am plecat de acolo cu speranta ca voi fi tratata uman, cu respect caci toata viata mea am respectat regulile, nu am avut intarzieri la intretinere, taxe la stat .. chiar daca am stat ore intregi la coada pe caldura.

  Tot la coada am stat, la 1 luna dupa operatie ca sa-mi fac actele de pensionare de boala. Am stat 5 ore cu dosarul meu timp de doua zile …. pentru a intra la comisie. Nu puteam trimite pe nimeni in locul meu si imi era asa de rau de la caldura… in sfarsit am ajuns cu dosarul la comisie, toate actele completate si am pus o „observatie” ajutatoare … caci asa am inteles ca se face.

  Dar nu intelegeam de ce caci eu chiar am fost operata, am toate actele corecte si complete. Bine ca am ajuns. Dna imi verifica actele, imi spune ca e ok, apoi imi verifica si „observatia” si.. ma pune sa astept afara. Astept dosarul afara cuminte caci ma duc apoi la terapie si nu am voie sa ma enervez. Imi vine dosarul, dar cu asistenta ce-mi spune ca … nu am o fisa de specialitate si ca sa ma intorc peste o saptamana ?!

  Pai, cum? „observatia” mea a fost luata , eu sunt bolnava de cancer .. si nu ma crede la comisie??? Am inceput sa ma interesez de fisa aceea caci am venit mic si-mi trebuie pensia de boala… Dar mai repede am aflat de la alti pacienti ca .. „observatia” mea nu a fost pe masura asteparilor …. pai, cat de mari sunt asteptarile? cam cat 4 luni de pensie de boala… dar eu sunt bolnava, am actele in regula … imi trebuie o stampila pt a depune actele si… nu o pot primi din ce cauza? Asta nu e oare nesimtire sa te uiti la un bolnav de cancer si sa-i spui ca nu are toate actele ca el sa se prinda … am venit acasa plangand pe jos caci nu m-am simtit niciodata atat de neinsemnata.

  am trecut peste o operatie grea, ma uit zi de zi in oglinda gandindu-ma ca poate va fi ultima … nu mai am mari asteptari … sunt trista, dezamagita…”

  • Îmi poţi spune, doar de curiozitate, cât era acea „observaţie“ şi în ce oraş s-a întâmplat?
   De fapt nici nu contează prea mult câţi bani erau, ci situaţia în sine.

 15. Am sa fiu scurt si la obiect.

  Nesimtirea un domeniu atat de vast…dar care merge mana in mana cu sfidarea, snobismul, golania, mitocania…sunt daca vreti o familie de trasaturi tot mai des intalnite in Romanica.

  desi am spus ca voi fi scurt hai sa va povestesc un scurt episod:

  veneam spre casa si vad o jucarie de plus aruncata pe jos chiar in fata blocului plus o doamna intr-un balcon….iau jucaria, intru, sun la usa si ii spun:-stiu ca aveti un copil cred ca ati scapat asta…raspunsul ei:
  Ah, nu! Eu l-am aruncat…

  P.S. ce raspuns….da….,,are dreptate”…locul ursuletilor de plus este pe strada!

 16. Interesant concurs! Descrii nesimtitii din .RO si castigi o opera de arta de renume mondial. Good ideea Afirinda!

  Nu am sa intreb de ce nu nesimtirea la englezi, la francezi sau poate italieni, pentru ca este evident ca inainte de a ne uita in ograda altora, trebuie sa vedem daca nu cumva scartaie ceva in ograda noastra.

  Si scartaie, intr-adevar! Daca ar fi sa facem o analogie, am putea spune ca bunul simt este un program software, un sistem care ar trebui sa functioneze la fel de bine in tara noastra, precum se intampla si in alte colturi civilizate ale lumii. Dar nu o face.

  De ce? Simplu… De-a lungul anilor s-a invechit, pentru ca nu a fost nimeni acolo sa ii faca upgrade. A capatat virusi pentru ca nimeni nu s-a gandit sa instaleze un antivirus la timp. Iar acum, toate efectele negative pe care le vedem din cand in cand in jurul nostru sunt doar rodul neglijentei acestui „program”.

  Daca nu se schimba ceva fundamental in gandirea noastra, a tuturor, nu cred ca flagelul nesimteniei va disparea prea curand.

  Am sa-ti relatez o mica poveste petrecuta acum o saptamana.

  Sunt voluntar si fac parte din Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei” si am participat la un camp national langa Suncuius, Bihor. Printre organizatori erau si cativa tipi care ne-au initiat in tainele sportului national – oina, desigur. Ei nu erau cercetasi si nu erau nici din zona respectiva.

  Intr-o seara ma intorceam din centrul localitatii spre camp cu unul dintre ei. La un momentdat a terminat de mancat ceva si a aruncat pe jos ambalajul.

  L-am rugat sa-l ridice si sa-l arunce cand ajungem in camp. I-am spus ca noi suntem Cercetasi si ca noi nu dorim sa facem astfel de lucruri si ca incercam sa ii impiedicam si pe altii sa le faca.

  Lucru ce a si facut, spunand la sfarsitul campului ca a invatat ceva important si ca desi obisnuia sa faca acest lucru des, de acum incolo nu il va mai face. Si il cred pe cuvant pentru ca este un om de onoare!

  Prin urmare putem vorbi noi aici cat dorim referitor la nesimtirea unora dintre romani (mai mica sau mai mare dupa caz), dar intrebarea se cere pusa: facem ceva in acest sens?

  In final doresc sa-ti multumesc pentru ocazia de a-mi exprima gandurile aici, pe o tema deosebit de interesanta care ar trebui sa ne preocupe pe toti, nu doar pe unii dintre noi.

  Numai bine!

 17. Romanii sunt nesimtiti pentru ca ei cred ca doar asa pot rezolva unele lucruri doar ca asta nu ii va ajuta niciodata in viata si daca la inceput s-ar putea sa dea rezultate dupa aceea vor putea regreta pentru faptul ca au fost nesimtiti. In ziua de azi a fi nesimtit inseamna sa ai putere, dar daca ajung romanii sa nu mai fie respectati in societate si atunci au fost nesimtiti degeaba. De asta strainii ne vad cu ochi rai pentru suntem nesimtiti si nu stim ce e respectul dar asteptam sa fim respectati, nu avem bun simt.

 18. Divinitatea a binecuvintat acest colt de rai, numit ROMANIA, in schimb locuitorii ei,de-a lungul istoriei au trecut de nenumarate ori de la agonie la extaz si invers.lmi permit sa spun ca o mare parte din esecuri, se datoreaza NESIMTIRII,,(mai precis ,datorita unei laturi importante a nesimtirii, numita MINCIUNA).Mai mult ca niciodata astazi minciuna sta cu regele la masa.oamenii mint din dorinta de ataca pe cineva,pentru a se disculpa ,pentru a se pune in valoare,din nevoia de protectie,pentru a ascunde un adevar dureros,pentru a apara pe cineva sau chiar pe ei insisi,dar mai ales pentru a rezista ,,PRESIUNILOR SI NORMELOR COMUNITATII,,(SOCIETATII).

  meritam ceea ce suntem, pentru ca traim intr-o lume a minciunii,iar de cele mai multe ori ajungem
  ( majoritatea dintre noi)sa si credem in ceea ce spunem.

  Desi minciuna face parte din conditia umana ,daca nu vom renunta intr-un procent cit mai mare la ea vom ramine o gloata de inapoiati, un popor cu esecuri in toate domeniile de activitate cu un viitor incert. Acesta este mesajul unei persoane dintr-un oras situat pe malul DANUBIULUI.

 19. Pentru a da o definitie nesimtirii la romani, trebuie mai intai sa intelegem termenul de nesimtire. Toata lumea stie ca nesimtirea este o lipsa de maniere, de bun simt. Nu putem spune ca romanul in general are aceste „defecte”. Toate vin in urma unui complex de inferioritate realizat de catre rasa noastra si la care contribuim si noi, deci in opinia mea romanul nu este nesimtit ci doar se comporta asa tinand cont de multi factori. Pana acum cateva sute de ani Romania era o simpla provincie Otomana si Austro-Ungara(Transilvania). Dupa cum stiti Romania a avut cei mai buni domnitori de natii straine. Toate acestea, prin care noi le numim nesimtire, nu este vina noastra, vina noastra este ca noi continuam aceasta „nesimtire” fara sa ne dam seama. De ce oare? Suntem un popor prea slab si care tot timpul si-a plans de mila? Suntem. Nu toti romanii sunt asa insa in esenta romanii sunt nesimtiti la celalalt sens al cuvantului si adica fara sa fie simtit. Romania se potriveste clar acestui capitol. Pentru ca, Romania nu are un nume in lume, nu este cunoscuta, in cele mai bune cazuri Romania este doar auzita. Romania poate fi confundata cu un rau, cu un animal preistoric sau cine stie ce imaginatie bogata au cei din afara Europei. Din acest al doilea sens al cuvantului nesimtire-a trece neobservat-care deasemeni poate fi un complex de inferioritate denota primul sens al nesimtirii adica lipsa manierelor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: