Publicat de: afrindia | 08/04/2009

Basarabia, de la revolta la revolutie?!

Deocamdata este o revolta. Am simtit din instinct imboldul de a posta imediat un mesaj de sustinere. Inca sustin miscarea de exprimare libera si populara impotriva acestei forme de dictatura. Pentru ca este o dictatura. Tehnic vorbind, orice forma de cenzura privind libera circulatie a informatiilor este o dictatura. Ca sa nu mai vorbim de alegeri.

Nu am de unde sti daca au fost sau nu fraudate, dar stiu ca observatorii de la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) au fost in special in Chisinau si zonele unde comunistii nu aveau sustinatori si deci nu era nevoie sa se riste cu fraude si mai putin in zonele rurale, unde au fost raportate nereguli privind oameni de la spitale cu boli mintale si decedati trecuti pe listele de alegatori. In plus, OSCE se afla sub o mare influenta a Rusiei. Deci e discutabila onestitatea monitorizarii alegerilor.

 

Inca nu este o revolutie. Din ce am urmarit, am vazut ca doar la Balti ar mai fi o demonstratie similara, dar de dimensiuni mai mici. Oare sa ne ambalam? CTP spunea azi ca romanismul si o pozitie de acest gen ar putea face rau Basarabiei. Dar oare chiar sa respectam litera cu litera regula diplomatiei, sub scuza ca nu putem sa ne amestecam in treburile interne ale unui stat independent. Acolo, tinerii iesiti in strada sunt reali. Ar trebui declarat ca acordam eventual un sprijin moral si material in caz de nevoie.

 

Am gasit si printre comentariile la un articol despre aceste proteste care spunea ca, intocmai unei neveste, Basarabia a fost cand cu noi, cand cu rusii. Cand esti in saracie, dragostea trece prin stomac. Evident ca acolo viata nu tine de cultura, ci de energia ieftina din Est. Sa nu uitam ca populatia rusofila si romanii au fost toti supusi aceluiasi tip de propaganda comunista. Nu prea poti sterge efectele unei propagande de aproape 7 decenii peste noapte. Si in general, o propaganda e combatuta cu o contrapropaganda. Deci indoctrinarea de dincolo de Prut ar putea fi balansata de o forma de romanism. Sigur, o extrema nu reprezinta solutia morala pentru alta extrema, dar se pot gasi forme de sprijin, prin mitinguri similare ce au loc chiar acum in orase mari din Romania si prin mesaje transmise prin internet.

Am citit in Romania Libera dspre Revolta generatiei Twitter. Intr-adevar, pentru ca multe canale mass-media au fost inchise, inclusiv site-uri, mesajele de sustinere au fost transmise prin intermediul comunitatilor on-line, Twitter, Facebook, Youtube, etc.. In rest, granitele au fost inchise. Nici macar cetatenii moldoveni nu mai pot intra in tara lor. Postul national de televiziune a actionat intr-un mod in care mi-a adus aminte de felul cum a procedat TVR-ul in ’89. Erau difuzate programe artistice, fara nici o pomenire a evenimentelor de afara.

 

Daca mai e posibila Unirea? Sincer sa fiu mi-o doresc, dar ma gandesc nu daca este posibila dpdv istoric, ci daca este oportuna in aceste vremuri. Doua economii, una in dezvoltare care tocmai trece prin scadere economica si o alta fara industrie, cu datorii externe mari si dependenta energetic de Rusia.

„Nu lasa moartea sa te gaseasca stand!”


Răspunsuri

  1. Sincer, eu nu pot uita acele sondaje pe care le faceau televiziunile noastre acum cativa ani in care ii intrebau pe cetatenii moldoveni de Romania, eventuala unire, bla bla…si majoritatea nici nu vroiau sa auda de Romania. (daca nu ma insel a fost la intrarea noastra in UE, chiar discutam la scoala asta cu profesorii la nu stiu ce seminarii:)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: