Publicat de: afrindia | 09/09/2009

Anatomia nesimţirii – Lecţia 3, caşcavalizarea României

Cine şi-a dat seama că doar pentru a exista în România trebuie să plăteşti un abonament?! Pentru altceva în plus ai nevoie de caşcaval.
În perioada comunismului, lipsurile traiului de zi cu zi ne-au inoculat un obicei cu o evoluţie tare ciudată. Ne-am obişnuit să ne descurcăm pe la prieteni, cunoştinţe pe la vreo fabrică de pâine, pe la un strungar de la o uzină, toate pentru a suplini nevoile casei. Însă trebuia să dăm sau să facem un serviciu la schimb pentru că „eu te ajut, dar mie ce-mi iese la faza asta?“. Şi uite aşa s-a ajuns la instituţionalizarea caşcavalului, astfel încât trebuia şi încă mai trebuie să dăm atenţii pentru o hârtie la nu ştiu ce ghişeu, pentru o analiză medicală pentru care deja plătim contribuţia la stat etc. (Sigur, etimologic vorbind, povestea şpăgii e mai veche, de la funcţionarii ruşi cu ecusonul reprezentând o sabie pe haină, aceştia având lefuri foarte mici)

Dar starea asta de fapt nu e numai la nivel instituţional, ci chiar individual. Pe 1 iunie 1999 eram într-un oraş dunărean şi alergam spre bac pentru a trece fluviul. Eram în întârziere aşa că nu am observat cum şoferul unei Dacii mă claxona. „Hai, urcă în maşină! Poate îl mai prindem, totuşi.“, îmi zise acesta. Ce noroc pe capul meu. Un alt întârziat, dar cu maşină. Ajungem la nava fluvială şi îi mulţumesc din suflet şoferului. „Da’ ceva pentru safteaua moşului?“, îmi zice şi face cu mâna la obraji precum ţiganul cu banii. Nu mi-am dat seama ce vroia să zică. Când mi-a zis a doua oară am rămas şocat. Credeam că suntem „fraţi de suferinţă“ şi că, poate, făcând o faptă bună, Dumnezeu îl va ajuta să prindă bacul. Dar, de fapt, el nu vroia să treacă Dunărea. Vroia doar să profite de ocazie şi să mai facă un ciubuc de moment, aşa că m-a agăţat din mers. Îmi era aşa o ciudă, dar i-am dat 20.000 lei pentru că aşa am fost învăţat, să-mi plătesc datoriile.

Câţiva ani mai târziu, într-un alt oraş din ţară, m-a prins noaptea pe străzi. Autobuzele nu mai circulau, iar bani de taxi nu aveam. Tot aşa, din mers un tramvai gol care se retrăgea la depou se opreşte şi mă ia. Îi mulţumesc vatmanului. La destinaţie mă întreabă de un ciubuc că doar el şi-a făcut datoria. Nu aveam nimic la mine şi, chiar dacă aveam, nu-i dădeam. Fac aici o paranteză. Am mers prin multe oraşe cu autostopul şi am observat că în zone precum Banat şi Ardeal nu prea ţi se cer bani, căci oricum şoferii merg în direcţia ta. Ba unii chiar te refuză dacă vrei să le dai. Prin Moldova, Oltenia şi Muntenia, în schimb, nu le este jenă să-ţi ceară. În fine.

Să nu credeţi că în instituţii lucrează roboţi. Tot dintre aceştia găsim şi la agenţiile de stat, la ministere, la inspectorate etc. Doar că la alt nivel. De ce unii primesc avize de funcţionare mai repede decât alţii? Pentru că în cazul lor cineva şi-a făcut mai repede datoria aia de care vorbeam la vatman. De ce unele lucrări din oraş fără prioritate sunt imediat puse în practică, iar altele precum reconstrucţia unei şcoli sunt amânate? Pentru că la mijloc e un comision-caşcaval de lucrare acordată. Chiar ieri am aflat că CNADNR a dat 140.000 de euro firmei portugheze Lena Construcoes pentru 500 de copăcei plantaţi la ieşirea din nordul Capitalei. Bineînţeles că aceştia s-au uscat pentru că făceau parte din normă şi nimeni nu s-a interesat dacă sunt aclimatizaţi şi dacă are cine să-i îngrijească.
De ce au fost înlocuite atâtea borduri cu altele?
Pe de altă parte, de ce nu se fac anumite lucrări în unele oraşe deşi e evident că sunt necesare? Pentru acolo nu este caşcaval de tras. Aşa îmi pot şi îmi voi putea explica „graba“ primarilor de comune şi mici orăşele în a atrage banii europeni.
Poate ar trebui să le dăm şi nişte caşcaval celor pe care îi votăm pentru că ei ne guvernează şi trebuie să le iasă şi lor ceva la faza asta?

Oare unde găsim noi pe cineva fără această foame de caşcaval în ADN?…

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

 1. fenomenul se va perpetua atata timp cat exista cei care ofera „atentii” crezand ca doar asa li se va rezolva problema, unii pluseaza pt ca stiu ca situatia lor nu este tocmai in regula si poate „ceva in plus” va inchide ochii primitorului, dar si cei care accepta „toata lumea fura de ce sa nu pisc si eu ceva” sau „bunavointa se plateste si doar nu i-am bagat mana in buzunar”. deunazi cineva imi spunea ca nu i se elibereaza a doua transa de bani dintr-un fond european pt ca nu are 10% „comision” asta fiind doar unul din „comisioanele” pregatite pana acum si se mai spune ca incurajam micii fermieri, poate doar sa se scufunde mai repede…
  inca mai sper ca exista omenie in romania, ca intamplarile neplacute sunt doar accidente si ca nepotii nostri vor gasi definitiile nesimtirii in dictionarul de arhaisme.

 2. Noi cand circulam prin tara nu luam autostopisti, iti asumi o viata in plus in masina, insa cand ploua sau ii canicula si vad vreo persoana in varsta mai oprim, dar niciodata nu am luat nici un leu pe asta. Nu as putea…daca vreau sa te ajut te ajut si atat.

 3. Strafulgerari de claritate a perceptiei naturii umane pe aceste plaiuri au mai avut si altii cam cu 200 de ani in urma nici aceia nu au fost luati in seama asa cum nici tu nu ai sa fii luat in seama si ce daca un om sau mai multi oameni constientizeaza instutionalizarea spagii peschesului si a dijmei si la o adica ia vezi si plata taxelor si impozitelor este un fel de ciubuc pe care il dai statului neavand nici un fel de drepturi, daca nu il platesti vei fi penalizat iar daca il platesti singurul beneficiu este ca nu vei fi penalizat si atat. Si de altfel ce poti sa ceri de la uin popor care pentru a isi castiga traiul linistit a platit inaltei porti generatii intregi tribut.
  Ceea ce vreu sa evidentiez este faptul ca daca vrei sa scapi de multitudinea de spgi si peschesuri, foarte simplu poti sa scapi de Romania.

 4. Nu ai cum sa ii schimbi pe cei existenti, si nu e vorba aici de ADN, insa tu , TU care scri aceste randuri sau tu cel care recunosti in viata ta situatiile asemanatoare , poti sa iti cresti copii educati altfel, ei vor fi cei schimbati. NIMENI nu e perfect, toti avem parti proaste – nu sta in ADN ci in cat de bun simt are fiecare, sau mai direct cat de bun e fiecare om. Chiar si tu cel care scri si tu cel care citesti avem probleme – de ce si voi cita „e mai simplu sa vedem paiul din ochiul celuilalt si nu vedem barna din ochiul nostru” ? Pentru ca nu exista ? NU ! Ea exista , insa nu o vedem pentru ca e vorba de „noi”. Nu multi vor intelege, insa poate cativa da si vor vi mai atenti la EI, nu la ceilalti, si repet – asta nu pentru ca ceilalti nu gresesc , ci pentru ca noi nu prea avem cum sa ii schimbam pe ei , ci pe noi !

  • Da, dar văd că noi ne împuţinăm şi atunci chiar avem o problemă.

 5. ți-ai răspuns singur la întrebarea din final: în Ardeal 🙂

 6. Daca esti cinstit esti si sarac.
  Sintagma asta „Sarac si cinstit ” a fost mai demult un logo electoral pentru Ion Iliescu.Dumnealui i-a ajutat insa dumneavoastra n’are cum.Primii hoti sunt cei care sunt definiti de lege ca fiind hoti; si acestia trebuiesc suportati indiferent daca sunt sau nu in libertate.A doua categorie de hoti sunt cei ce-ar trebui sa-i prinda si-i fac scapati ; politisti , procurori si judecatori .Si ei trebuiesc suportati.
  A treia categorie de hoti este formata din cei care fac legea si nu o respecta ; clasa politica . Si ea trebuie suportata.
  Dar pe dumneavoastra cine va suporta ?
  Dar pe mine?

 7. E o reclama sa zic la tv despre echipa nationala,cum ca,lupta e cu noi insine.Se aplica la orice nivel.Dau „atentii” ca asa fac si altii,imi e frica sa incep schimbarea de la mine ca de,sunt mai prost,sa inceapa altul,si apoi eu.Si uite asa ne traim viata zi de zi asteptand schimbarea de la altul,ca altul sa ia masuri…Eu sau tu cititorule,cand voi/vei incepe ? Usoara intrebare,greu raspunsul.Insa pana cand voi incepe schimbarea cu mine,nu am sa maplang de altul.La urma urmei,eu l-am votat pe cel ce a pus pe altul,care la randul lui a pus pe altul,acolo unde vreau schimbare…

 8. Pe undeva in lume se spune:
  «Bani usor veniti si mai usor plecati»
  Cind tot românul va simti sudoarea si singele platit pentru banii cistigati nu va mai sta precum tziganul la cersit.

  As dori o statistica:
  Care e proportia de bogatasi la 0/00 pe etniiile conlocuitoare din Romania.

  • Structura completă poate nu, dar cred că mulţi ştim care etnie e în top 😉

   • Atunci de ce «românii» din media nu transmit faţa reală a acelei etnii. Cu discrepanţele şi ciudăţenile ei.
    În românia trăiesc dacă nu greşesc
    2 împăraţi ai rromilor
    1 rege al rromilor
    1 preşedinte al rromilor.

    În care stat european se mai întâlneşte aşa ceva.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: