Publicat de: afrindia | 14/02/2010

Nu urăsc Valentine’s Day, dar iubesc Dragobetele

N-am de gând să-ţi ţin teorie naţionalistă în ceea ce priveşte cultura românească în raport cu importurile din Occident, mai exact să te răzvrăteşti împotriva zilei de Sfântul Valentin şi să sărbătoreşti doar Dragobetele. Vreau doar să vin cu unele argumente, sper eu pertinente, iar pe parcurs să faci ce doreşti.

E clar că nici dracu’ n-a auzit de Valentine’s Day înainte de Revoluţie (e adevărat că nici Dragobetele nu era prea cunoscut, de fapt, pe-atunci numai de dragoste nu-ţi ardea la nivel de masă) şi că sărbătoarea a fost importată în primul rând pentru că e cool şi apoi pentru că mai aduce un ban comercianţilor de inimioare şi alte dovezi materiale de iubire. Mai apoi a devenit un bun instrument de marketing pentru marile industrii şi tot aşa mai departe. Până şi Muzeul Satului a făcut un program special pentru azi.

Bun, dacă-i cool şi dacă vine din cultura celei mai importante puteri economice din lume, mă-ntreb ce sărbătoare vom importa de la chinezi pentru că într-un deceniu lucrurile vor sta altfel. N-ar fi exclus, nu?
Apoi, sesizez ironia istoriei: o sărbătoare împrumutată de la catolicism (cu vechi legături în ceea ce era cândva considerat păgânism) împotriva căruia ordoxismul a crescut în putere în conştiinţa românilor tocmai ca o luptă fundamentală pentru păstrarea identităţii religioase şi naţionale.

Dar să lăsăm astea! Eu nu-ţi spun să uiţi de ziua de azi. Vreau, în schimb, să ţii cont şi de 24 februarie. Nu vreau să vorbesc de originea şi de istoria acestei sărbători. Găseşti pe Goagăl.
De ce să ţii cont şi de Dragobete? Păi, ar fi ca şi cum ţi-ai schimba mama cu altă femeie pentru că e mai de gaşcă. Poţi foarte bine avea două mame. Ai fi mai câştigat. 😀 (Ştiu, exemplul e cam exagerat, dar înţelegi tu ce vreau să spun). Nu i-am văzut pe ruşi să aibă vreo problemă în a sărbători de două ori Crăciunul şi Revelionul.

În plus, de câte ori nu ţi s-a întâmplat să spui „Băi, dar parcă aveam şi noi o sărbătoare de-a noastră, pur românească. Nimeni nu mai ştie nimic de ea acum.“? Ar fi cazul să nu păţim la fel şi cu ziua când se iubeşte româneşte.
Am văzut în acest sens cum câteva companii au început să folosească Dragobetele pentru campanii de marketing. Deci se poate. Brandul are şi potenţial comercial.
De asemenea, te-ai vedea renunţând la Mărţişor, dacă o altă sărbătoare super ar veni din Occident? În cazul ăsta chiar te-ai simţi „violat“.

Eu zic aşa. Iubeşte azi, iubeşte mâine, iubeşte poimâine, iubeşte mereu, iubeşte şi de Dragobete, mai ales pe cei cu numele de Dragoş, Drăgan şi Dragomir! (nu există legatură etimologică între nume şi sărbătoare, ci e doar un îndemn personal şi prietenesc)

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

  1. 1.ma bucur ca ai reusit sa-ti faci timp pt blog 🙂 remarc o usoara ezitare in scris dar sper din toata inima ca jurnalistul din domeniul financiar sa nu submineze omul D.M…2.campaniile de mk promoveaza orice eveniment ce duce la cresterea vanzarilor fara a tine seama de cutuma. lipsa educatiei si relatiile superficiale din familie indreapta tot mai mult romanii spre globalizare in detrimentul unicitatii si apartenentei nationale. nu suntem cei mai buni, dar nici paria. 3.cu exceptia Craciunului si Pastelui majoritatea sarbatorilor pun in dificultate, stanjenesc, streseaza barbatii din viata noastra, mai putin tatii :). personal nu cred in evenimente cu data fixa pentru a exprima sentimentele. cred cu tarie in oameni, in puterea lor de a iubi, a darui si a depasi teama.
    p.s. ziua de 24 februarie nu are legatura cu numele sus amintite. etimologia cuvantului dragos este slavona – „dulce glorie” si dupa putinele mele cunostinte numele nu are o data inscrisa in calendarul ortodox.

    • Mulţumesc pentru comentariu.
      Ştiam semnificaţia numelui şi faptul că nu are legătură cu 24 februarie. De aceea nici nu am afirmat asta. Pur şi simplu am lansat un îndemn ca să avem şi noi o zi în care să ne serbăm numele 😉 (chiar am modificat postul puţin la final ca să nu fiu greşit înţeles)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: