Publicat de: afrindia | 04/05/2010

Tu vezi spital, eu văd puroi.

Iţi mai aduci aminte de poeziile şi serbările de la sfârşitul clasei I despre fiecare literă din alfabet ce reprezenta o profesie, onorabilă cum altfel, în societatea comunistă? Eu am avut litera D de la… doctor. Acum mi-e aşa de urât să merg în spitale…

O bună bucată de vreme imaginea spitalului s-a menţinut albă, întocmai halatului medicului. Şi chiar aşa ar fi trebuit şi încă ar mai trebui să fie. Dar acum, dacă întreb pe stradă zece oameni la ce se gândesc când vine vorba de spitalele din România, cred că 8-9 din ei mi-ar spune că mizerie, microbi etc.

Din păcate am avut iar ocazia să însoţesc un bolnav într-un spital. Coincidenţă cu mediatizatele cazuri de infecţii de la Spitalul CF din Bucureşti.
Am putut vedea cum două etaje diferite, cu două secţii diferite, din cadrul aceluiaşi spital, judeanul din Galaţi, arătau ca două spitale diferite din colţurile opuse ale Europei. Unul din Occident, iar celălalt din Est.

Secţia de oncologie arată de parcă nu s-a schimbat nimic de câteva decenii, cu stimuli olfactivi ce te fac să te întrebi dacă se mai face igienizare, în vreme ce secţia de urologie arată mai mult a spital privat. Ferestre termopan, faianţă şi linoleumul schimbat, sistem de iluminare modernizat, tubulatură pentru oxigen în saloane în caz de urgenţă etc.

Ei, nu-ţi vine să-ţi smulgi părul din cap de disperare când soţia sau copilul tău moare de septicemie iar directorul spitalului îţi spune că nu a avut bani de sterilizare?
Cum dracu’ sunt bani pentru o secţie să arate ca un spital modern şi la câteva etaje să găseşti imaginea unui spital african?
Simplu! Din putoare, din hoţie, din egoismul celor care îşi alocă fonduri pentru modernizarea propriilor birouri, aşa cum s-a întâmplat şi la CF, punând propriile interese înainte de toate.
Nu vorbesc de spitalele din fundul judeţelor, de care probabil că ministerul a şi uitat, ci de spitalele judeţene din marile oraşe şi din Capitală.

Între timp, pacienţii cumpără într-o veselie seringi, branule, transfuzoare, perfuzoare, spirt medicinal, vată, medicamente şi tot aşa mai departe. Am deja acasă kilograme de maculatură de la atâtea bonuri de casă şi chitanţe pe care nimeni nu mi le va mai deconta.

Uită-te bine la sistemul medical din România! Este una din infecţiile pline de puroiul provocat de guvernanţii care nu au reformat sistemul, de interesele economice care au dus la cheltuirea banilor publici pe aparatură medicală la preţuri supraevaluate, dar cu bonusuri grase pentru directorii din minister, de parlamentarii care au acordat în fiecare campanie electorală scutiri de contribuţii la Sănătate, sărăcind cu bună ştiinţă bugetele anuale, de procurorii corupţi care nu au anchetat şi condamnat furturile din spitale şi, de ce nu, de personalul medical care s-a înrăit şi şi-a pierdut demnitatea şi omenia din cauza salariilor mici şi care te tratează ca pe o bucată de carne dacă nu-i dai bani.

Şi nu mai da vina pe sistem! Oamenii sunt cei care provoacă „infecţiile“.
Dacă tu vezi spital, eu nu sunt în stare să văd altceva decât puroi. Medicii care au plecat din ţară au văzut la fel.

Nu lăsa moartea să te găsească stând!


Răspunsuri

  1. ha ha…si eu, tot „d”. si urasc atat de tare sistemul, ca uneori ma rog sa nu ma trezesc decat sa trec prin umilintele unui bolnav in Romania. de ce arata sectiile diferit? pentru ca in cazul unora,managementul concluzioneaza ca nr.pacientilor vindecati este nesemnificativ 😦 sau sefii de sectie nu sunt in gratiile conducerii spitalului sau partidului. de cate ori intru in farmacie sa ridic o reteta compensata ma gandesc cum poate un pensionar sa decida ce produs se pliaza nevoilor sale din punct de vedere al raportului calitate/pret, cand pe reteta este inscrisa substanta activa; daca este constient ca acelasi medicament sub denumiri diferite si produs de fabrici diferite are diferente de pret halucinante si gradul de compensare inscris este o gogorita. farmacistii nu sunt maica tereza, asa ca niciodata nu vor recomanda un produs ieftin (compara pretul nurofen cu ibuprofen, reuprofen, paduden, marcofen…toate avand aceiasi substanta activa, dar primul cu un pret enorm si notorietate pe masura)…trist este ca in romania se aloca bani pentru regim de viata normal persoanelor aflate in detentie, asistatilor sociali, ce refuza sa munceasca si altor categorii „defavorizate” uitand ca avem o societate imbatranita si fara speranta si un viitor nenascut sau sufocat la maternitate.

  2. Pur si simplu plecati din Romania ! In timpul vietii noastre, nu o sa mai prindem ca Romania sa fie o tara nu civilizata, ci macar normala …

  3. Tzipi plecatul din Romania nu e o solutie,crezi ca daca plecam vor fi spitale dotate cu aparatura moderna(si daca sunt dotate exista si medici capabili sa le foloseasca),curate si doctori care nu mai asteapta sa le bagi ceva in buzunar?
    Nu stiu daca se numeste lasitate sa pleci din tara ,dar cu siguranta iti trebuie mult curaj si multa nebunie sa traiesti in Romanica noastra,asa cum este ea:cu rele si cu bune(care sunt bunele in Romanica habar nu am ,dar trebuie putin optimism sa avem si sa speram ca si pana acuma ca intr-o zi o sa fie bine si pt noi,ca pt cei de la putere e foarte bine.)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: